Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Rīgas centrā gaisa kvalitātes normas pagājušajā nedēļā pārsniegtas divās dienās

Rīgas centra gaisā pagājušajā nedēļā otrdien un ceturtdien pārsniegts cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai, informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas speciālists Jānis Kleperis.

Tādējādi šogad reģistrēti 43 pārsniegumi, lai arī gadā pieļaujami tikai 35.

Brīvības ielā aizvadītajā nedēļā gaisa kvalitāte bijusi laba. Brīvības ielā augstāks gaisa piesārņojums novērots trešdien un ceturtdien, kad specifisko meteoroloģisko apstākļu un intensīvās transporta kustības dēļ novērots palielināts gaisa piesārņojums slāpekļa dioksīdam.

Arī Krišjāņa Valdemāra ielā aizvadītajā nedēļā gaisa kvalitāte bijusi laba. Lielāks gaisa piesārņojums novērots pirmdien, otrdien un ceturtdien, kad cieto daļiņu koncentrācijas ir bijušas augstākas specifisko meteoroloģisko apstākļu un intensīvas autotransporta kustības dēļ. Cieto daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai - 50 mikrogrami vidēji diennaktī - aizvadītajā nedēļā pārsniegts otrdien un ceturtdien.

Kā skaidroja Kleperis, izteikti lielā mitruma dēļ aizvadītajā nedēļā gaisā bija novērojamas palielinātas aerosolu koncentrācijas. Aerosoli ir ļoti sīkas ūdens pilītes, pie kurām pieķeras gaisu piesārņojošās vielas - gan slāpekļa un sēra oksīdi, gan kvēpi no automašīnu izplūdes gāzēm.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) divreiz izteikusi aizrādījumu par to, ka Rīgas pilsētā pārāk bieži tiek pārsniegta pieļaujamā PM10 jeb putekļu daļiņu koncentrācija gaisā. 16.februārī Latvijai tika doti divi mēneši laika, lai izstrādātu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmu, pretējā gadījumā EK varētu vērsties Eiropas Tiesā, pieprasot piemērot Latvijai soda naudu, kas varētu sasniegt pusotru miljonu eiro.

Rīgas domē 7.jūnijā tika apstiprināta Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programma, kuras īstenošanas rezultātā putekļu daļiņu piesārņojumam vajadzētu samazināties. Tas paredz veikt transporta plūsmu optimizāciju pilsētā, gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumus no individuālās apkures mājsaimniecībās, kā arī paredzētas darbības, lai padarītu efektīvāku dūmgāzu attīrīšanu siltumcentrālēs - īpaši saistībā ar šķeldas izmantošanas apjoma palielināšanu, kas plānota līdz 2015.gadam.

Transporta plūsmu optimizācija pilsētā iecerēts realizēt, atslogojot transporta noslodzi centrā un uz tiltu nobrauktuvēm, novirzot smago transportlīdzekļu plūsmu no centra maģistrālēm, kā arī paredzēts turpināt darbu pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas.

Kleperis aģentūrai LETA gan iepriekš skaidroja, ka pagaidām dati par gaisa kvalitātes indeksu tiek uzskatīti par nepārbaudītu informāciju, jo šiem rādītājiem vēl jāveic validēšanas process, kura gaitā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs visus monitoringa datus pārbauda un izslēdz kļūdainos mērījumus. Kopsavilkums par jūlija datiem būs pieejams augusta sākumā, un tad arī būs redzams, vai gadā pieļaujamie rādītāji jau ir pārsniegti vai nē.

Par pašreizējiem datiem, pagaidām neesot pamata uztraukties. "Noteikti jāsagaida gada noslēgums, jāskaita viss kopā, un tad centrs veiks vēlreiz datu validēšanu un izvērtēšanu atbilstoši Eiropas Savienības direktīvas prasībām, kurā ir noteiktas aprēķinu metodikas, kā izvērtēt dienas, kad daļiņu koncentrācijas ietekmē dažādi atmosfēras un meteoroloģiskie apstākļi, un kuri pārsniegumi nav saistīti ar cilvēku darbību. Tad šīs dienas tiks atskaitītas nost, un putekļaino dienu skaitu uzzināsim nākamā gada sākumā, kad viss tiks izvērtēts un saskaitīts," skaidroja Kleperis, taču piebilda, ka, visticamāk, normatīvos iekļauties neizdosies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas