Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Rīgas cirks, arī izrādot dzīvniekus, tikai katru otro gadu spēja uzrādīt pozitīvus finanšu rādītājus

Rīgas cirks naudu pelnījis tikai katru otro gadu

Rīgas cirka finanšu dati kopš 2000.gada liecina, ka valsts kapitālsabiedrība gandrīz katru otro gadu noslēgusi ar negatīviem finanšu rādītājiem. Strīdīgā balsojuma par dzīvnieku izmantošanu izrādēs, kas paredzēts ceturtdien Saeimā, kontekstā Diena.lv piedāvā apskatīt cirka finanšu rādītājus laikā, kad tur regulāri viesojās ceļojošās izrādes ar dzīvniekiem.

Jau vēstīts, ka pēdējās nedēļās plašākas sabiedrības uzmanības lokā nonācis jautājums par savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs. Lai gan dažādas dzīvnieku tiesību organizācijas pie cirka protestējušas regulāri, uzmanību jautājums izpelnījās tieši pēdējā laikā, kad Rīgas cirkam tika meklēta jauna vadība un Saeimā tika iesniegti 26 000 paraksti, kas atbalstīja savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu. 

Tomēr pagājušajā nedēļā atbildīgā Saeimas komisija nespēja vienoties par nostāju šajā jautājumā, un likuma grozījumus atbalstīja trīs parlamentārieši, viens bija pret, bet pieci atturējās. Par šo priekšlikumu deputāti vēl lems parlamenta sēdē. Kā ziņoja sabiedrisko mediju portāls Lsm.lv un Latvijas Radio, deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) skaidroja - citu komisijas dalībnieku argumenti bija saistīti ar "vēlmi neliegt bērniem prieku, ko dod dzīvnieku triki cirkā". Līdaka, kurš ilgus gadus strādā ar dzīvniekiem, gan norādīja, ka, viņaprāt, cirka izrādes drīzāk sniedz nepareizu priekšstatu par dzīvniekiem un to uzvedību. Citi deputāti arī bažījušies, vai cirks spēs pastāvēs bez dzīvnieku izrādēm. 

Līdz šim Rīgas cirkā dzīvnieku izrādes bija ierasta prakse, tomēr, kā liecina finanšu rādītāji, arī, izmantojot savvaļas dzīvniekus, valsts kapitālsabiedrība, kas ir Kultūras ministrijas pakļautībā, nav bijusi ļoti pelnoša.

Zemāk skatāmi no Lursoft iesniegtajiem gada pārskatiem (pārskata periodā peļņa vai zaudējumi pēc nodokļiem (tīrie ieņēmumi)) apkopotie dati:

 

Kā redzams, pozitīvi rādītāji bijuši tikai katru otro gadu. 

Tāpat jāatzīmē, ka deputātu bažas par Rīgas cirka spēju pastāvēt bez dzīvnieku izrādēm nav atbilstošas šī brīža cirka attīstītas koncepcijai, proti, KM attīstības plānos paredzēts, ka cirka attīstībā dzīvnieku izrādes netiks izmantotas. 

To pašu intervijā žurnālam SestDiena apstiprināja nule par cirka vadītāju kļuvusī Ināra Kehre. "Es domāju, ka Rīgas cirka attīstība būs laikmetīgā cirka virzienā. To jau arī ministrija ir pateikusi, un tas būs cirks bez savvaļas dzīvniekiem. Tālāk jau ir plašas iespējas, ko mēs ar to varam izdarīt," norādīja Kehre, skaidrojot, ka cirks pasaulē attīstās kā starpdisciplināra mākslas forma. "Reizēm jau ir grūti pateikt, vai tas ir cirks, teātris vai muzikāls priekšnesums. Manuprāt, cirkam tas ir priekšā – saglabāt šo brīnumu, pārsteigumu, saglabāt smieklus, bet pievienot stāstu un jēgu. Līdz ar to tas ir cirks gan pieaugušajiem, gan bērniem," norādījusi vadītāja.

Pasaulēs viena no populārākajām trupām, kas savas saknes radīja cirka vidē, ir Cirque de Soleil, kas jau ilgus gadus skatītājus priecē ar iestudētiem uzvedumiem, kas papildināti ar akrobātiku. 

 

Jānorāda, ka dabas un dzīvnieku draugu protesti pret dzīvnieku izmantošanu bieži tiek pamatoti ar nežēlīgajiem apstākļiem, kādos dzīvnieki tiek turēti. Pirms neilga laika Latvijas medijos un sociālajos tīklos izplatījās video materiāli, kur bija redzams, ka dresētāji nežēlīgi izturas un sit pērtiķīti. Šie dresētāji 2015. gadā uzstājās Rīgā izrādē Gigantisko strūklaku šovs. 

Ceturtdien pie Saeimas, kad deputātiem jālemj par aizliegumu izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs, notiks protests, lai atbalstītu aizliegumu. "21. martā Tautsaimniecības komisija IGNORĒJA 26000 cilvēku parakstus par cilvēcīgu cirku, 45 protestus, kuros piedalījās daudzi simti cilvēku, un apjomīgās diskusijas medijos," aicinot uz protestu, raksta akcijas rīkotāji. 

Tiesa gan Latvijā par šo jautājumu nav vienprātības, kā liecina GFK veiktā aptauja, par kuru ziņoja LNT raidījums TOP 10, 46% aptaujāto ir pret aizliegumu, savukārt to atbalsta tikai 28%, bet 24% nebija konkrēts viedoklis.

Top komentāri

Z
Z
Iespējams, jaunajai cirka vadītājai ar plašāku izpratni par cirka mākslu, kas neaprobežojas ar dzīvnieku spīdzināšanu, un progresīvāku domāšanu izdosies nostādīt cirku atpakaļ uz kājām! Kā tas ir bijis līdz šim, acīmredzot, nav strādājis nedz pašam cirkam, nedz dzīvniekiem (daudzo labturības problēmu dēļ, īpašnieku cietsirdīgā izturēšanās). Pašlaik vienīgie oponenti tam, lai aizliegtu savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā, ir paši ceļojošie cirki, kas pelna naudu uz dzīvnieku rēķina, un, lai savu netaisno pozīciju aizstāvētu, ziņu portālos atstāj muļķīgus komentārus. Nemaz nerunājot par dažiem dažiem politiķiem, kas ir paspīdējuši ar īpašu inteliģences trūkumu, kam atlec grasis no ceļojošajā krievu cirka.
Raimonds
R
Cirks nav biznesa projekts, tam nav jāienes valsts budžetā nauda. Cirka dažu tūkstošu zaudējumi ir piliens jūrā salīdzinot ar Rīgas satiksmes ikgadējo 90 000 000 eiro dotāciju, lai gan uzņēmumam pie dārgajām biļešu cenām būtu jāpelna.
!
!
Cirkā dzīvnieki ir obligāti nepieciešami.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas