Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgas pili ekspluatācijā varēs nodot pēc 20.decembra

Līdz 1.novembrim tiks pabeigti plānotie Rīgas pils rekonstrukcijas - restaurācijas darbi, bet līdz 20.decembrim tiks pabeigta Rīgas pils papildus inženiertīklu sistēmu un atsevišķu arhitektūras risinājumu pielāgošana Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) prasībām, un Rīgas Pilsētas Būvvaldē iesniegts apliecinājums par būves gatavību ekspluatācijai, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un pilnsabiedrība SBRE.

Ņemot vērā Rīgas pils vēsturisko un arhitektonisko nozīmi, kā arī tehnisko sarežģītību, būvniecības laikā, vēl pirms objekta nodošanas, VNĪ un SBRE piesaistīja VUGD speciālistus objekta apsekošanai. Pēc apsekošanas viņi izteica iepriekš nedefinētas papildus prasības. VNĪ kopīgi ar Rīgas pils atjaunošanas padomi, Valsts prezidenta kanceleju un SBRE pieņēma lēmumu par būvatļaujas termiņa pagarināšanu, ņemot vērā neparedzētos un tehniskajā projektā neiekļautos darbus.

Turklāt, būvniecības laikā no jauna tika atklāta virkne vēsturisku būvdetaļu un būvelementu, kuru atjaunošana un saglabāšana prasīja izmaiņas tehniskajā projektā. Papildus prasības ir saistītas ar ēkas kopējo ugunsdrošības paaugstināšanu, kā ietvaros, piemēram, pils dārzs tika pārprojektēts un pārbūvēts tā, lai tajā būtu iespējams iebraukt VUGD transportam, kas līdz šim nebija iespējams.

"Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu laikā vēsture mūs pārsteigusi vairākkārt, kā rezultātā mainījies ne vien rezultāts, bet restaurācijas process kopumā. Piemēram, pils Austrumu piebūvē, veicot pamatu pastiprināšanas darbus un atrokot pils pagrabstāvu, tika atrasts Rīgas sākotnējās apbūves ēku fragmenti. Rezultātā restaurācijas un rekonstrukcijas darbi izrādījušies daudz sarežģītāki un vēsturiski nozīmīgāki, nekā sākotnēji tika plānots," stāsta VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Paralēli VUGD papildus prasību izpildei notiek inženierkomunikāciju darbības pārbaudes un sistēmu ieregulēšana. Līdz gada beigām VNĪ sadarbībā ar SBRE veiks apkalpojošo dienestu inženierkomunikāciju darbību kompleksās apmācības.

Papildus prasību izpildei nepieciešamie darbi tiek veikti līgumā paredzētā finansējuma ietvaros un to pabeigšanas termiņš ir noteikts līdz 20.decembrim, kad Rīgas pils būs gatava nodošanai ekspluatācijā.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis paudis cerību, ka ar nākamā gada sākumu varēs pārvākties uz jauno darba vietu Rīgas pilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas