Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rīgas siltums pieļauj ietekmi Krājbankas dēļ

No lielākajiem energouzņēmumiem ietekmi AS Latvijas Krājbanka dēļ pieļauj Rīgas siltumapgādes uzņēmums AS Rīgas siltums, savukārt gāzes piegādātājs AS Latvijas Gāze un elektroenerģijas piegādātājs AS Latvenergo patlaban neparedz problēmas, kas varētu rasties bankas darbības apturēšanas dēļ, liecina biznesa portāla Nozare.lv veiktā uzņēmumu pārstāvju aptauja.

Rīgas siltums norāda, ka uzņēmumam nav kontu Latvijas Krājbankā. Uzņēmums gan piebilst, ka klientiem, kuriem ir konti tieši šajā bankā, var būt aizkavēšanās norēķiniem par siltumenerģiju. Tas savukārt var radīt uzņēmumam nepieciešamību piesaistīt papildu kredītlīdzekļus, lai norēķinātos ar enerģijas piegādātājiem.

Uzņēmumam ir četri darbinieki, kuriem ir algas konti šajā bankā. Rīgas siltums ir lūdzis darbiniekus atvērt algas kontus citās bankās, lai uzņēmums varētu noteiktā termiņā pārskaitīt samaksu par darbu, kamēr Latvijas Krājbankas darbība ir apturēta.

AS Latvijas Gāze preses sekretārs Vinsents Makaris teica, ka uzņēmums izmanto visas lielākās Latvijas bankas, tādējādi visi finanšu līdzekļi ir sadalīti. Nekādas lielas problēmas uzņēmums neparedz.

Makaris arī informēja, ka aptuveni 3% no visiem klientu maksājumiem pēdējo mēnešu laikā tika veikti Latvijas Gāzes kontā Latvijas Krājbankā, tādējādi to skaits ir salīdzinoši neliels.

Arī Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere informēja, ka Latvijas Krājbanka ir tikai viena no bankām, kurā kompānijas klientiem ir iespējams norēķināties par elektroenerģiju. Klientu veiktie maksājumi par elektroenerģiju Latvenergo kontā Latvijas Krājbankā, kas ir veikti līdz bankas darbības apstādināšanas brīdim, ir spēkā esoši.

Latvenergo klienti par elektroenerģiju var norēķināties, izmantojot citu Latvijā pārstāvēto banku pakalpojumus.

Cita veida darījumu ar banku Latvenergo neesot.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 21.novembrī nolēma apturēt AS Latvijas Krājbanka visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policijas sāktajā kriminālprocesā saistībā ar AS Latvijas Krājbanka konstatēto līdzekļu iztrūkumu ir aizturēta virkne bankas augstāko amatpersonu, tostarp arī Latvijas Krājbankas prezidents Ivars Priedītis.

FKTK nolēmusi apturēt arī Latvijas Krājbankas valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kas veic bankas pārvaldīšanu un ir pārņēmusi valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Pilnvarnieku grupas uzdevums noteikts veikt finanšu iestādes pārvaldi nolūkā nodrošināt bankas aktīvu saglabāšanu.

Neoficiāla informācija, kas ir aģentūras LETA rīcībā, liecina, ka pagājušajā nedēļā nozīmīgi naudas līdzekļi - vairāki desmiti miljonu latu - pārskaitīti prom no Latvijas Krājbankas. Tas arī mudinājis likumsargus un finanšu tirgus uzraugus rīkoties tik strauji un ierobežot bankas darbību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas