Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rinkēvičs atbalsta Latvijas karavīru misijas Irākā pagarināšanu

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pašreizējā situācijā atbalsta Latvijas karavīru misijas Irākā pagarināšanu, reizē norādot, ka par šo jautājumu vēl gaidāmas diskusijas valdībā un Saeimā.

Saeima iepriekš deva mandātu Latvijas karavīriem veikt savus pienākumus misijā Irākā līdz 2020.gada 1.februārim. Lai pagarinātu misijas darbības laiku, nepieciešams Latvijas parlamenta jauns lēmums.

Rinkēvičs šodien žurnālistiem norādīja, ka viņa un Ārlietu ministrijas redzējums "pašreizējā, šodienas situācijā" ir, ka Latvijas karavīru misija Irākā ir jāpagarina. Tas gan neizslēgtu iespēju, situācijai attīstoties, nākotnē lemt par kādām izmaiņām, skaidroja ministrs.

Ministrs norādīja, ka šajā jautājumā jāņem vērā Latvijas sabiedroto nostāja. Politiķis skaidroja, ka Irākas parlamenta pieņemtā rezolūcija saistībā ar šo jautājumu nav juridiski saistoša, bet juridiski saistošs lēmums būtu Irākas valdības ziņā.

Rinkēvičs prognozēja, ka tuvāko dienu un nedēļu laikā situācija reģionā attīstīsies diez gan radikāli, tāpēc šodien vēl būtu pāragri nākt klajā ar stingriem paziņojumiem par rīcību ilgākā termiņā.

Politiķis norādīja, ka valdība par attiecīgu lēmumprojektu lems otrdien, 14.janvārī. Pēc valdības lēmuma gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai. Rinkēvičs norādīja, ka par šo jautājumu vēl būs diskusijas valdībā un parlamentā.

Politiķis vērsa uzmanību, ka Irākā ir divas militārās operācijas - viena ir NATO vadītā operācija, bet otra ir starptautiskās koalīcijas misija cīņai pret teroristisko grupējumu Islāma valsts. Latvijas karavīri piedalās koalīcijas misijā pret Islāma valsts, skaidroja ministrs.

Kā ziņots, Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandiera ģenerāļa Kasema Sulejmana nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Pentagons paziņoja, ka tas vēl "strādā pie sākotnējās kaujas zaudējumu novērtēšanas" pēc tam, kad "Irāna palaida vairāk nekā 10 ballistisko raķešu pret ASV armiju un koalīcijas spēkiem Irākā". "Ir skaidrs, ka šīs raķetes tika palaistas no Irānas un bija vērstas pret vismaz divām Irākas armijas bāzēm, kurās stacionēts ASV armijas un koalīcijas personāls - Ainasadā un Erbīlā."

Par iespējamiem upuriem vēl nav ziņots, bet Pentagons paziņoja, ka ir bijis gatavs iespējamiem Irānas uzbrukumiem. "Šīs bāzes ir bijušas augstas trauksmes gatavības stāvoklī saistībā ar norādēm, ka Irānas režīms plānojis uzbrukt mūsu spēkiem un interesēm reģionā," sacīja Pentagona preses sekretārs.

Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins LTV Rīta panorāmā apliecināja, ka vienā no bāzēm, pret kuru bija vērsts uzbrukums, atrodas arī Latvijas karavīri, kuri neesot cietuši un atrodas drošībā. Galkins uzsvēra, ka bāzē dienošie bijuši informēti, ka šāds uzbrukums ir gaidāms, attiecīgi karavīri bija laicīgi sagatavojušies.

Top komentāri

Uldis
U
Tu smirdīgais suns, ar kādām tiesībām Tu vari turēt Latvijas zaldātus ,ja Irākas valdība lika iziet visiem no Irākas . Rinkēvič Tu parazīts tu ko ,vai Latvija okupē Irāku ?
Pupa
P
Tautieši pieprasām Šī slimnieka deģenerāta demisiju !
Garamgājējs
G
Kāda ir diagnoze Rinkēvičam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas