Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rosina atvieglot diasporas mediķu iekļaušanos Latvijas veselības aprūpes sistēmā

Turpinot risināt cilvēkresursu piesaistes jautājumu veselības aprūpes jomā, Latvijā plānots atvieglot prasības, lai diasporas mediķi, kuri vēlas pārcelties uz Latviju, varētu vienkāršākā kārtībā turpināt savu profesionālo darbību Latvijā.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, ja ārstniecības persona ar Latvijā iegūtu diplomu ir strādājusi profesijā ārpus Latvijas, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī vai Šveicē ne mazāk kā trīs gadus pēdējo piecu gadu laikā, un vēlēsies turpināt strādāt Latvijā, personai būs jāiesniedz Veselības inspekcijā noteikti apliecinājumi par savu profesionālo darbību ārvalstīs.

Ministrijas piedāvājums paredz, ka persona to varēs darīt arī attālināti, piemēram, atrodoties vēl ārpus Latvijas, un, ja viss būs korekti, atgriežoties Latvijā, uzreiz strādāt. Līdz šim bija jākārto tā saucamais "reģistra eksāmens", kas apgrūtināja šo procesu.

Ministrijā prognozē, ka jaunā kārtība kalpos kā pozitīvs impulss Latvijā atgriezties augsti kvalificētiem speciālistiem veselības aprūpes jomā.

Pārņemot Eiropas direktīvu, plānots noteikt pārbaudes periodu personām, kuras ārsta vai māsas izglītību ieguvušas ārzemēs, bet bez noteikta darba stāža vēlas strādāt Latvijā. Attiecīgi, ja personai ārzemēs trūkst darba pieredzes konkrētajā profesijā, Latvijā būs noteikts periods līdz trīs gadiem, kura laikā persona varēs strādāt ārstniecības iestādē konkrētas sertificētas personas uzraudzībā.

Vai šāds pārbaudes periods ir piemērojams, kur cilvēks varēs strādāt un kādus pienākumus veikt, noteiks Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Māsu asociācija vai Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība. Lēmumu par to, vai persona var patstāvīgi sākt strādāt Latvijā, pieņems minētās organizācijas un ārstniecības persona, kura uzraudzībā persona strādāja.

VM uzsver, ka konkrētajai personai būs jāzina latviešu valoda, tāpēc šī norma nebūs piemērojama ārvalstu pilsoņiem bez latviešu valodas zināšanām, kuri vēlas strādāt Latvijā.

Jau ziņots, ka Latvijas veselības aprūpes viena no pamatproblēmām ir tieši cilvēkresursu trūkums.

Top komentāri

Atslēgas vārdi
A
Pārņemot Eiropas direktīvu...
LV Medicīnas akadēmija
L
Galīgs murgs: kaut kadas NVO kā Ārstu biedrības, Māsu biedrības u.c. tagad kaut ko noteiks....Kas tas par murgu? Kam tad Veselības ministrijas ieredņi? Un, ja cilvēks strādājis ārvalstīs, viņam ir atbilstoša izglītība, zina latviešu valodu-tad ko tur vēl atzīt? Atliek tikai pārbaudīt, vai tas tā ir, un viss.
Veslības ministrija
V
varētu pie viena rosināt būtiski samazināt tur darbojošos ierēdņus, kā arī ministrijas pārziņā esošās bezjēgas iestades,kā piem. SPKC.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas