Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

SAB sācis izvērtēt Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sācis izvērtēt Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai, aģentūrai LETA pastāstīja SAB preses pārstāve Iveta Maura.

SAB ir saņēmis Saeimas kancelejas vēstules ar to deputātu sarakstiem, kuriem amata pienākumu veikšanai nepieciešama speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu. Minētajiem sarakstiem ir piešķirts statuss - informācija dienesta vajadzībām, līdz ar to SAB nav tiesīgs sniegt jebkādus komentārus par vēstules saturu, tostarp par konkrētām personām, kas iekļautas sarakstā.

Šobrīd nav īstas skaidrības par to, vai pielaide tiks piešķirta Saeimas Juridiskās komisijas vadītājam Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK). SAB nesen sāka Bērziņa vērtēšanu pielaides saņemšanai laikā, kamēr viņš ieņēma tieslietu ministra posteni Laimdotas Straujumas (V) pirmajā valdībā. Maura aģentūrai LETA skaidroja, ka SAB pārbaudes procedūru par Bērziņu bija pabeidzis, taču, ņemot vērā, ka ar valdības maiņu Bērziņš ministra krēslu atstāja, lēmums viņam netika darīts zināms.

Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka tagad kā 12.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs pretendē uz otrās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam. Iepriekš stājoties ministra amatā, Bērziņš aizpildījis nepieciešamās anketas par pielaides saņemšanu. Saeimas atbildīgā institūcija deputātu informējusi, ka vēlreiz anketu aizpildīšana viņam nav jāveic.

Bērziņš pavēstījis SAB, ka viņam ir mainījies amats un viņš ir kļuvis par parlamenta komisijas priekšsēdētāju. Viņš piebilda, ka kopumā ļoti reti ir gadījumi, kad Saeimas komisijai jāstrādā ar slepenu informāciju, kuras iegūšanai nepieciešama minētā pielaide.

Jau ziņots, ka SAB nolēmis piešķirt pielaidi valsts noslēpumam lielākajai daļai Straujumas otrās valdības ministru.

Nepieciešamā dokumentācija par pilnībā visiem ministriem vēl nav saņemta, līdz ar to SAB par šīm personām lēmumu pieņemt vēl nevar. Tomēr birojs jau ir izsniedzis vai pieņēmis lēmumu par speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam piešķiršanu lielākajai daļai valdības ministru.

Par tām personām, kurām ir spēkā esoša speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un par kurām netiks saņemta papildu pārbaudāma informācija, jaunas pārbaudes procedūras netiks sāktas. Lēmumu par tām personām, kurām līdz šim nebija spēkā esošas speciālās atļaujas, SAB sola pieņemt pēc iespējas ātrāk.

Konkrētus ministru uzvārdus SAB gan atturas minēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas