Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sabiedriskajā radio būs raidījums latgaliski

Sabiedriskajā radio sāks skanēt raidījums latgaliešu valodā, ko vadīs Aigars Runčis, kurš savulaik atpazīstamību ieguva, dziedot latgaliešu valodā, vēsta Latvijas Radio.

No 20.oktobra sestdienās sabiedriskajā radio turpmāk būs dzirdams pusstundu garš radio žurnāls latgaliski Kolnasāta, informēja radio preses sekretāre Ilze Zvaigzne. Raidījuma mērķis ir palīdzēt veicināt Latgales kultūrvides, vērtību un tradīciju saglabāšanu. "Klausītājs varēs paraudzīties uz šo Latvijas novadu caur interesantiem un iedvesmojošiem Latgales personību stāstiem, unikālo valodas bagātību un ieklausīties vietējo latgaliešu viedokļos," pastāstīja Zvaigzne.

Radījumam būs vairākas tematiskās rubrikas - Nedēļas notikumu lāde par aktualitātēm Latgales sociālajā, ekonomikas, kultūras un sporta dzīvē, intervija, kā arī latgaliešu valodas vārdnīca. Latgaliešu teiciens vēsta - Ka cylvāks pats zyna, kur gryb tikt, pasauļs jam ceļu taisa.

Raidījumu veidošanu latgaliešu valodā paredz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālā stratēģija 2012.–2017.gadam, ko pieņēmusi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP). Viens no mērķiem ir veicināt valstisko apziņu, latviešu kultūras identitāti, Latvijas reģionālo identitāti un eiropeisko identitāti. NEPLP priekšsēdis Ainārs Dimants iepriekš teica, ka, "stiprinot latgalisko, tiek stiprināts arī latviskais". Viņš tolaik norādīja, ka jau šogad sabiedriskajā radio ir gaidāms raidījums latgaliešu valodā.

Latgaliešu valoda ir latviešu valodas paveids. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka latgaliešu valodu ikdienā lieto 8,8% Latvijas iedzīvotāju, tostarp Latgalē ikdienā latgaliski sarunājas 35,5% cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas