Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Saeima iebilst Latvijas Radio plānam pārtraukt Saeimas sēžu tiešraides

Ņemot vērā Saeimas kārtības rullī noteikto un deputātu viedokļus, pašlaik nav likumīga pamata pārtraukt Saeimas sēžu tiešraides Latvijas Radio (LR) FM frekvencēs, pausts Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (Vienotība) aizvadītajā nedēļā LR valdes loceklim Jānim Siksnim nosūtītajā vēstulē, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienests.

Saeima šā gada 14.janvārī saņēma vēstuli no LR, kurā pausts viedoklis, ka Saeimas sēžu translēšanu tiešraidē LR FM frekvencēs Latvijas Radio neuzskata par lietderīgu un plāno to pārtraukt no 10.februāra. Vēstuli Āboltiņa nosūtīja izvērtēšanai visu Saeimā pārstāvēto politisko spēku frakcijām, kā arī pie frakcijām nepiederošiem deputātiem.

Saeimas deputāti norādījuši, ka iespēja radio tiešraidē sekot deputātu darbam Saeimas sēžu laikā ir būtisks priekšnosacījums, lai cilvēki nepastarpināti iegūtu vispusīgu informāciju par parlamenta darbu un, balstoties uz to, pilnvērtīgi īstenotu savu pilsonisko līdzdalību, teikts Āboltiņas vēstulē. Tajā akcentēts arī, ka Saeimas sēžu, pārraides "Frakciju viedokļi" un atbilžu uz deputātu jautājumiem tiešraidē Latvijas Radio ir nozīmīga platforma, kurā vienlīdzīgas iespējas savu viedokli paust ir gan pozīcijas, gan opozīcijas deputātiem, kurus pilsoņi ievēlējuši parlamentā.

Tāpat deputāti vērsuši uzmanību, ka, pārtraucot Saeimas sēžu translāciju radio un turpinot to pārraidīt tikai internetā, tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ikdienā nav iespējas un finanšu līdzekļu, lai izmantotu internetu, būs liegta iespēja sekot līdzi diskusijām parlamentā.

Saeimas sēžu tiešraides translēšana ir noteikta likumā – saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 77.panta otro daļu atklātas sēdes un atbildes uz deputātu jautājumiem pārraida valsts radio, vēstulē norādījusi Āboltiņa. Starp Saeimas kanceleju un LR 2004.gada 27.maijā ir noslēgts sadarbības līgums, kas paredz, ka, izpildot Saeimas kārtības ruļļa 77.panta prasības, tiek nodrošināta Saeimas kārtējo un ārkārtas sēžu, pārraižu "Frakciju viedokļi" un atbilžu uz deputātu jautājumiem tiešās radio translācijas.

Jau vēstīts, ka Siksnis vēstulē Saeimai, skaidrojis, ka iepriekšējos gados Saeimas sēdes translētas LR ēterā, ko "varētu uzskatīt par sava veida vēsturisku tradīciju, ko lielā mērā noteikuši līdzšinējie radio klausīšanās paradumi". Tomēr līdz ar interneta izplatību tie strauji mainījušies.

Siksnis skaidrojis, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome atbalstījusi LR5 programmas maiņu, lielu uzsvaru liekot uz jauniešu programmas attīstību, un Saeimas sēžu translācijas neatbilstot jauniešu auditorijas interesēm.

"Uzskatu, ka, būtiski mainot LR5 kanāla skanējumu, šāda prakse turpmāk nebūtu vēlama, jo Saeimas translāciju saturs neatbilst plānotajam radiostacijas formātam un vairuma jauniešu auditorijas vecumā no 15 līdz 30 gadiem interesēm. (..) Jāpiebilst, ka šāds pienākums nav noteikts nevienā no Radio darbību regulējošajiem dokumentiem un to neparedz neviens no noslēgtajiem līgumiem," norādījis Siksnis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas