Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Saeimā iesniegti 12 000 parakstu par valsts apmaksātu C hepatīta ārstēšanu

Hepatīta biedrība piektdien iesniegusi Saeimai vairāk nekā 12 000 savāktos Latvijas iedzīvotāju parakstus ar mērķi panākt, ka ikviens, kurš ir inficējies ar C hepatītu, saņem valsts pilnībā apmaksātu ārstēšanu, informē biedrības pārstāve Ieva Galuza.

Hepatīta biedrība aicina Saeimu un iesaistītās atbildīgās institūcijas iespējami īsā laikā veikt parakstu apkopošanu un pārbaudi, lai Saeimas deputātiem jau tuvākajā laikā būtu iespēja lemt par vairāk nekā 12 000 Latvijas iedzīvotāju atbalstīto iniciatīvu - valsts pilnībā apmaksātu C hepatīta ārstēšanu.

Parakstu vākšana norisinājās divos posmos no šī gada maija līdz decembrim. Pirmajā posmā parakstu vākšana tika veikta elektroniski ar sabiedrības iniciatīvas portāla Mana Balss starpniecību, kā rezultātā biedrības iniciatīvu elektroniski atbalstīja vairāk nekā 5 800 Latvijas iedzīvotāji. Papildus elektroniskai parakstu vākšanai Latvijas iedzīvotājiem tika sniegta iespēja atbalstīt iniciatīvu parakstoties fiziskas parakstu vākšanas kampaņas laikā. Šādā veidā Biedrība ir savākusi vairāk nekā 7 800 Latvijas iedzīvotāju parakstu.

Galvenie iemesli, kādēļ Hepatīta biedrība vēlas panākt, lai visu C hepatīta pacientu ārstēšanu apmaksā valsts ir sekojoši:
Slimības ārstēšana šobrīd ir finansiāli nepieejama lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju, jo ar esošo medikamentu kompensācijas apjomu pacienta līdzmaksājums medikamentu iegādei 11 mēnešu garumā pārsniedz minimālās darba algas apmēru. (Saskaņā ar Latvijas Infektoloģijas centra datiem pacienta līdzmaksājums sasniedz 117-218 LVL mēnesī)
Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā C hepatīta ārstēšanai nepieciešamie medikamenti netiek kompensēti pilnā apmērā (Latvijas Infektoloģijas centrs).

Atbilstoši statistikai Latvijā ~2% no iedzīvotājiem, jeb vairāk nekā 40 000 cilvēku ir inficēti ar C hepatīta vīrusu – tas ir vairāk nekā iedzīvotāju Ventspilī. Arī no jauna inficēto skaits pieaug strauji - 2011.gadā tas palielinājās par 21%, bet šī gada pirmajos deviņos mēnešos pieaugums jau sasniedzis 17%. Par 30% ir pieaudzis to inficēto skaits, kuri atsakās no slimības ārstēšanas, jo nevar to atļauties. (LR Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centrs).

Apdraudēti ir ne vien inficētie, bet arī pārējā sabiedrība - vīruss ir īpaši noturīgs un viegli pārnesams ar niecīgāko asins kontaktu ikdienišķu sīktraumu gadījumā. Regulārās ģimenes ārstu nozīmētās pārbaudēs hepatīta C diagnosticēšana netiek veikta bez pacienta pieprasījuma un agrīnie hepatīta C simptomi nav atšķirami no ikdienišķa noguruma. Hepatīta biedrība aicina Saeimu atbalstīt vairāk nekā 12 000 Latvijas iedzīvotāju atbalstīto iniciatīvu par C hepatīta slimnieku ārstēšanu pilnībā par valsts līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas