Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Saeima nākamnedēļ lems par atbalsta paušanu Rail Baltica projektam

Saeima nākamnedēļ lems par politiska paziņojuma pieņemšanu, kurā paredzēts paust atbalstu Rail Baltica ātrgaitas dzelzceļa projekta tālākai virzībai, kā arī aicinājumu Lietuvas un Igaunijas parlamentiem tāpat iestāties par projekta īstenošanu.

Parlamenta Eiropas lietu komisijas lēmumprojektu bija rosināts skatīt šodien. Taču Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko (Saskaņa) iebildes dēļ šī jautājuma skatīšana atbilstoši Saeimas Kārtības ruļļa nosacījumiem tika pārcelta uz parlamenta nākamo sēdi. Deputāte norādīja, ka Eiropas lietu komisijā deputātiem nav bijusi iespēja iesniegt precizējumus dokumenta projekta uzlabošanai. Stepaņenko minēja arī savus iebildumus pēc būtības attiecībā uz dokumenta tekstu.

Paziņojumā iecerēts aicināt Ministru kabinetu sniegt visu nepieciešamo atbalstu sekmīgai projekta īstenošanai, lai nodrošinātu, ka Rail Baltica projekts tiek īstenots plānotajā termiņā, nezaudējot Eiropas Savienības (ES) politisko un finansiālo atbalstu, kā arī visām projektā iesaistītajām pusēm rast risinājumu domstarpībām, ja tādas ir radušās.

Tāpat arī Lietuvas un Igaunijas parlamentus plānots aicināt paust atbalstu Rail Baltica projekta izšķirīgai virzībai, saskaņā ar Baltijas valstu kopējo vēlmi īstenot Ziemeļeiropas reģionam nozīmīgu dzelzceļa attīstības projektu ES iekšienē.

Lēmumprojektā norādīts, ka Latvijas pilnvērtīga integrācija ES transporta tīklā ir komerciāla, sociāla rakstura un Baltijas valstu drošības jautājums. Tāpat tiek atgādināts, ka visas Baltijas valstis ir iepriekš stingri paudušas atbalstu veiksmīgai projekta īstenošanai, tādējādi apņemoties veicināt Baltijas reģiona ekonomisko izaugsmi, savstarpējo solidaritāti, labas kaimiņattiecības un apliecinot spēju veidot kopīgus pārrobežu projektus.

Paredzēts uzsvērt, ka Rail Baltica ir viens no ES prioritārajiem projektiem kopīgas transporta telpas veidošanā, kura īstenošanai ES ir apņēmusies nodrošināt 85% finansējumu no kopīgajām 5,8 miljardu eiro lielajām izmaksām, kas ir vērtējams kā būtisks atbalsts Baltijas transporta infrastruktūras un savienojamības attīstībai.

Lēmumprojektā arī norādīts, ka efektīva, vienota un caurskatāma projekta pārvalde ir bijis viens no priekšnoteikumiem, lai piesaistītu ES investīcijas Rail Baltica projektam, šī mērķa sasniegšanai ir nepieciešama atvērta un pastāvīga savstarpējā komunikācija. Kavēšanās stratēģisku un tālejošu lēmumu pieņemšanā ir būtisks apdraudējums projekta sekmīgai īstenošanai, teikts dokumenta projektā.

Politiķi plānot atgādināt par iepriekš stingri pausto Baltijas valstu kopīgo apņemšanos, atbildīgi īstenot projektu un tā pilnīgu realizāciju noslēgt 2026.gadā, atrodot efektīvākos risinājumus ikviena strīda pārvarēšanai ar projektā iesaistītajām pusēm atzīstot transporta nozares pārstāvju apņemšanos un rīcību projekta realizācijā.

Kā ziņots, iepriekš Eiropas lietu komisijas sēdē tika diskutēts par Rail Baltica ātrgaitas dzelzceļa projekta norisi, lai demonstrētu Saeimas atbalstu projekta īstenošanai.

Kā iepriekš norādīja komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (Par!), deputātus bažīgus darījuši agrākie notikumi, kas met ēnu pār projekta virzību, precīzāk, neskaidrība par valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas turpmāko darbību kopuzņēmumā RB Rail, jo akcionāru sapulcē Lietuvas un Igaunijas akcionāri balsojuši par viņas atstādināšanu no amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas