Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Saeimā neizskatīs iniciatīvu par Latvijas nepievienošanos pandēmijas līgumam

Saeimā netiks izskatīta iedzīvotāju iniciatīva par Latvijas nepievienošanos pandēmijas līgumam, šodien nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Iniciatīvas pārstāve Jūlija Stepaņenko ("Suverēnā vara"), kura kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās, aicināja Ministru kabinetu un Saeimu neratificēt Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dalībvalstu iniciēto Starptautisko nolīgumu par prevencijas un gatavības pasākumiem saistībā ar pandēmijām jeb PVO globālo pandēmijas līgumu.

Iepriekšējo gadu pieredze, kad cilvēkiem tika ierobežotas tiesības pelnīt sev iztiku, iegūt izglītību un saņemt būtiskus pakalpojumus, nedrīkstot tikt aizmirsta, uzskata iniciatīvas autore. Pēc Stepaņenko vārdiem, šobrīd politiķi gatavojas mūsu vārdā uzņemties jaunas saistības, par kurām mums būs "jāatbild ar savu brīvību". Pret to jau iebilstot starptautiskas nevalstiskās organizācijas un arī akadēmiskā izdevniecība "The Lancet".

Iniciatīvas pārstāve klāsta, ka PVO pandēmijas nolīgums paredzot dalībvalstu pienākumu ierobežot vārda un izteiksmes brīvību, kā arī iekļauj sevī citus riska faktorus brīvai lēmumu pieņemšanai. Ratificējot šo nolīgumu, Latvija uzņemšoties starptautiskas saistības ieviest dažāda veida sankcijas pret saviem iedzīvotājiem tad, ja tie izmantos savas tiesības brīvi izteikties par notiekošo. 

Stepaņensko saskata riskus, ka līguma parakstīšana ierobežos cilvēktiesības. Vairākas valstis esot atteikušās no šī līguma parakstīšanās, tāpat esot valstis, kur ir sākta parakstu vākšana.

Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta Starptautisko tiesību nodaļas padomniece Jekaterina Tuļina akcentēja, ka juridiski šāds līgums būtu Saeimai jāratificē.

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis pauda, ka ņemot vērā iepriekšējo pieredzi ar Covid-19, neesot izslēgts, ka nākotnē būs vēl kāda pandēmija, tādēļ PVO ieskatā nepieciešama pandēmijas līguma izstrāde, ar ko akcentētu iepriekšējās pandēmijas problēmjautājums.

Parlamentārais sekretārs norādīja, ka PVO dalībvalstu vidū viedokļi par pandēmijas līguma nepieciešamību un tekstu ir dažādi. Pagājušajā nedēļā dalībvalstis nolēma termiņu par diskusijām pagarināt vēl par gadu. Patlaban neesot skaidrs, kāds būs gala līguma teksts, tāpēc tagad esot pāragri lemt par jebkādu nacionālu lēmumu, uzskata VM.

Cilvēktiesību eksperte Baiba Rudevska atzīmēja, ka līguma teksti mainās, bet tie rada bažas un precizējošus jautājumus.

Deputāts Edmunds Jurēvics (JV) aicināja iniciatīvu noraidīt, jo līgums vēl nav līdz galam izstrādāts. Ja nākotnē pandēmijas līgums tiks atbalstīts un nonāks Saeimā, tad deputāti to varēs vērtēt, teica politiķis.

Opozicionāra Edmunda Zivtiņa (LPV) ieskatā diskusijai par līgumu ir jābūt, jo lielai daļai sabiedrības ir palicis rūgtums par to, "kā valdība izrīkojās ar sabiedrību pandēmijas laikā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas