Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Saeima piekrīt deputāta Latkovska sodīšanai

Saeima šodien piekrita deputāta Ilmāra Latkovska (VL-TB/LNNK) saukšanai pie administratīvās atbildības par amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu. Balsojumā 79 deputāti atbalstīja šo lēmumu, neviens nebija pret, savukārt parlamentāriete Elīna Siliņa balsojumā atturējās. Vēl septiņi deputāti balsojumā nepiedalījās.

Siliņa debatēs savu nostāju argumentēja ar to, ka "savā ziņā grib uzņemties atbildību" par, viņasprāt, nekorektu likuma normu. Viņa vērsa uzmanību, ka likums nosaka - amatpersonu radinieki līdz pat otrai pakāpei nedrīkst saņemt valsts vai pašvaldības pasūtījumus, izņemot gadījumus, kad tas noticis atklātā konkursā. Savukārt Publisko iepirkumu likums paredz dažādas situācijas, kad tas nav jāpiemēro vai jāpiemēro ar ierobežotu procedūru skaitu.

Siliņa gan akcentēja, ka viņa nevēlas analizēt, vai Latkovskis ir pārkāpis likuma normu.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pauda, ka, arī pirms eksprezidents Valdis Zatlers (RP) pieņēma rīkojumu numur divi, deputātiem bija lūgums no tiesībsargājošām iestādēm, kuru parlamentārieši izvērtēja "procedurāli", proti, toreiz deputāti vairākas stundas diskutēja par likuma normām. Āboltiņa uzsvēra, ka tic Latkovska nevainīgumam, paužot pārliecību, "ka viņam tiesiskā valstī, kāda ir Latvija, būs iespēja savu taisnību pierādīt tiesā".

Komentējot šo situāciju, Latkovskis žurnālistiem sacīja, ka paļaujas uz likumu un uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetenci. "Es paļaujos, ka KNAB rīkojas likuma ietvaros, un tur es neko citu nevaru teikt. Likums gan ir diezgan kuriozs," norādīja deputāts. Viņš arī atzina, ka šo jautājumu regulējušo normu nezināja "tik smalki", tomēr apstrīdēt piemēroto sodu viņš pagaidām neplāno.

KNAB iepriekš skaidroja, ka Saeimas deputāti, kā arī viņu radinieki nedrīkst būt tādas komercsabiedrības dalībnieki, akcionāri, biedri vai tādi individuālie komersanti, kas saņem pasūtījumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts finanšu līdzekļus, valsts garantētus kredītus vai valsts privatizācijas fonda līdzekļus, izņemot gadījumus, kad tos piešķir atklāta konkursa rezultātā.

Savukārt, apkopojot pārbaudes laikā iegūto informāciju, tika konstatēts, ka Saeimas deputāts Latkovskis nav ievērojis likumā noteikto komercdarbības ierobežojumu. Proti, viņa bērns ir vienīgais dalībnieks SIA "Hanasamedia", kura vairākas reizes 2012. un 2013.gadā saņēma pasūtījumus par iepirkumu valsts iestādes - Latvijas Bankas - vajadzībām bez atklāta konkursa, norādīja KNAB.

Tāpat KNAB informēja, ka Latkovska sieva ir vienīgā dalībniece SIA "Sabiedrisko attiecību aģentūra PR Stils", kura 2012.gada 2.februārī un 2013.gada 15.janvārī saņēma pasūtījumu Latvijas Bankas vajadzībām bez atklāta konkursa.

Kā norādīja KNAB, Latkovskim noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. Ņemot vērā Saeimas Kārtības rullī noteikto, KNAB lūdz parlamenta piekrišanu Latkovska saukšanai pie administratīvās atbildības par amatpersonām noteikto komercdarbības ierobežojumu pārkāpšanu.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā par likumā noteikto komercdarbības, valsts amatpersonas amata savienošanas, pārstāvības, ienākumu gūšanas ierobežojumu vai tādu ierobežojumu pārkāpšanu, kuri noteikti attiecībā uz rīcību ar valsts vai pašvaldības mantu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā paredzēts naudas sods no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas