Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Saeimas deputātu iecienītākie auto ir Volvo, Volkswagen, Toyota un BMW

Saeimas deputātu privāto automašīnu vidū ir gan prestižu auto marku spēkrati, gan tautā iecienītas automašīnas. Deputātu iecienītākās auto markas Volvo, Volkswagen, Toyota un BMW, liecina Sabiedrības par atklātību - Delna veiktā analīze.

Šo marku automašīnas ir arī starp desmit visbiežāk Latvijā reģistrētajām. Deputātu īpašumā esošie auto vidēji ir gandrīz par četriem gadiem vecāki nekā lietošanā esošie, proti, vidējais īpašumā esošo auto ražošanas gads ir 2001., bet lietošanā esošo esošo auto ražošanas gads - 2005.

Trīs vecākās īpašumā esošās mašīnas ir Romualda Ražuka (RP) 1984.gada Ford Escort, Arvils Ašeradena (V) 1988.gada UAZ 31512 un Jāņa Vucāna (ZZS) 1989.gada Renault 19. Arī Vilnim Ķirsim (RP) īpašumā ir 1989.gada Mercedes Benz, tomēr konkrētās automašīnas modelis nav norādīts. Jaunākās īpašumā esošās automašīnas ir Edmundam Demiteram (RP) 2012.gada Volvo HC60, Andrim Bērziņam (ZZS) 2011.gada VW Sharan, Dzintaram Zaķim (V) 2011.gada Volvo XC 60 un Sergejam Dolgopolovam (SC) 2011.gada Toyota RAV4. Vairākiem deputātiem īpašumā un lietošanā ir vairāk par vienu transportlīdzekli.

Krīzes laikā no 2008. līdz 2009.gadam 22 šobrīd esošie deputāti savā īpašumā iegādājās personīgo automašīnu, taču ne vienmēr tie ir bijuši jauni. Tikai četri deputāti iegādājušies privātās automašīnas 2011. un 2012.gadā.

No visiem deputātiem 19 nav deklarēts auto ne īpašumā, ne lietošanā. Šie deputāti ir Solvita Āboltiņa (V), Aija Barča (ZZS), Lolita Čigāne (V), Irina Cvetkova (SC), Jānis Dombrava (VL!-TB/LNNK), Andrejs Elksniņš (SC), Janīna Kursīte-Pakule (V), Ilmārs Latkovskis (VL!-TB/LNNK), Aleksejs Loskutovs (V), Ināra Mūrniece (VL!-TB/LNNK), Klāvs Olšteins, Līvija Plavinska (V), Vladimirs Reskājs, Inguna Rībena (V), Kārlis Seržants (ZZS), Edvards Smiltēns (V), Jānis Urbanovičs (SC), Valdis Zatlers (RP), Lelde Stumbre (VL!-TB/LNNK).

Daļai no šiem deputātiem, lai pildītu darba pienākumus, pienākas auto no Saeimas autoparka. Piemēram, tiesības izmantot Saeimas automašīnu ir Saeimas prezidija locekļiem, Saeimas frakcijām, frakciju un komisiju vadītājiem. Šīs automašīnas privātām vajadzībām teorētiski nevajadzētu izmantot, bet publiski pieejamā informācija liecina, ka deputāti šo noteikumu mēdz apiet, norāda Delna.

Jāmin arī fakts, ka deputāti atkarībā no deklarētās dzīves vietas var pieteikties mēneša transporta kompensācijām. Kompensāciju minimālā un maksimālā summa ir atkarīga no deklarētās dzīvesvietas attāluma. Lielākās kompensācijas par transporta izdevumiem Saeimas otrajā darbības gadā saņēmis Jānis Dūklavs (ZZS), kurš šobrīd ieņem zemkopības ministra amatu, ar 4751,51 latiem, Jānis Upenieks ar 4483,36 latiem, Gunārs Bilsēns (RP) ar 4406,43 latiem, Ivans Ribakovs (SC) ar 4328,19 latiem un Inese Laizāne (VL!-TB/LNNK) ar 3845,00 latiem. 20 Saeimas deputāti Saeimas otrajā darbības gadā nav saņēmuši transporta kompensācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas