Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saeimas deputātus nepatīkami pārsteidz NVO vēršanās pie Valsts prezidenta

Nevalstiskās organizācijas vērsušās pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa saistībā ar iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu nonākšanu Saeimas darba kārtībā, un tas nepatīkami pārsteidzis vairākus Saeimas deputātus.

Tas izskanēja piektdien parlamentā, kur notiek diskusija par portāla ManaBalss.lv iniciatīvas Atveram Saeimu īstenošanu.

Prezidentam nosūtīts aicinājums palīdzēt noformulēt juridiski likumdošanas priekšlikumu, kā arī iekļaut šo jautājumu Saeimas sēdes darba kārtībā, lai iegūtu tam virzību.

"Mēs lūdzām, lai viņš iekļauj šo jautājumu Saeimas ārkārtas sēdē. Prezidenta kanceleju aicinājām arī palīdzēt juridiski noformulēt šo ideju, virzīt uz pirmo lasījumu, lai to varētu pilnveidot. Aicinājām prezidentu palīdzēt," pastāstīja viens no iniciatīvas virzītājiem Jānis Erts.

Pārsteigums izskanēja no vairākiem deputātiem, kuri uzskatīja, ka bažām, ka šī iniciatīva tiek bremzēta, nav pamata.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) sacīja, ka komisija ir konceptuāli atbalstījusi apvienības Par labu Latviju deputātu iesniegtos grozījumus Saeimas Kārtības rullī saistībā ar iedzīvotāju elektroniski pausto iniciatīvu izskatīšanu Saeimā, taču tie tiks pārveidoti. Ja Valsts prezidents tos iekļaus parlamenta sēdes darba kārtībā, pēc to pieņemšanas pirmajā lasījumā tiks veidota darba grupa. Čepāne minēja, ka, iespējams, tam būtu jābūt atsevišķam likumam, nevis grozījumiem Saeimas Kārtības rullī.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gunārs Kusiņš diskusijā piektdien uzsvēra, ka "idejai ir nepieciešams labs izpildījums", bet pagaidām konkrētas redakcijas teksta vēl nav. Viņš minēja, ka būtu jāizstrādā vairāki risinājumi – ja pie parlamenta vēršas nepilsoņi, ja vēršas pieci tūkstoši, ja vēršas desmit. Viņš arī uzskata, ka šādai līdzdalībai ir jābūt visos līmeņos, arī pašvaldībās.

"Mēs tiksim galā, būs dažādas procedūras. Jāvienojas, kādi būs tie burkāni, ko piedāvājam iegūt. Pie neliela skaita mazāks burkāns, bet pie lielāka – lielāks," teica Kusiņš. Viņš prognozēja, ka apmēram pēc diviem mēnešiem vairāki eksperti nāks klajā ar izsmeļošu materiāls par šo ideju.

Tieslietu ministrijas pārstāve Evija Eglīte diskusijas laikā norādīja, ka Eiropas līmenī jau ir izstrādāta kārtība, kā notiek kolektīvo iesniegumu iesniegšana, jo Lisabonas līgums paredz, ka miljons iedzīvotāju var vērsties pie Eiropas Komisijas. Iespējams, ka idejas var aizgūt no tā.

Jau vēstīts, ka portāls ManaBalss.lv tika izveidots pēc pasākuma Oligarhu kapusvētki, kas Daugavmalā pulcēja vairākus tūkstošus cilvēku. Tajā ikviens var nākt klajā ar iniciatīvu. Lai parakstītos, lietotāji tiek savienoti ar savu internetbanku, kur banku sistēmā tiek noskaidrota personas identitāte.

Atveram Saeimu paredz, ka ideja, kas spēj savākt 10 000 parakstu, nonāktu Saeimas darba kārtībā. Iesniedzējam būtu tiesības plenārsēdē uzrunāt Saeimu, motivējot attiecīgās iniciatīvas iemeslus. Saeima tad ar savu balsojumu varētu vai nu ideju noraidīt, vai arī atdot to atbildīgajai komisijai tālākai izstrādei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas