Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas komisija atbalsta ierosinājumu par 2019. gada pagaidu budžetu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumu par izmaiņām pagaidu budžeta veidošanā, lai risinātu jautājumu par nākamā gada valsts budžeta novēlotu pieņemšanu.

FM rosina Saeimu atbalstīt risinājumu par izmaiņām pagaidu budžeta veidošanā, proti, atteikties no principa, ka budžeta nepieņemšanas gadījumā nākamā gada budžeta izdevumi mēnesī nevar pārsniegt divpadsmito daļu no iepriekšējā gada apropriācijas. Tā vietā rosināts noteikt, ka nākamā gada budžeta izdevumi nevarēs pārsniegt vidēja termiņa budžeta ietvara likumā attiecīgam gadam noteiktos izdevumus.

Paredzēts, ka šis likumprojekts tiks izskatīts rītdienas Saeimas sēdē, un komisija rosinās to vērtēt steidzamības kārtībā.

Komisijas sēdē FM pārstāvji informēja deputātus par budžeta veidošanu, skaidrojot, ka nākamā gada valsts budžetu vairs nepaspēs pieņemt, lai tas stātos spēkā no 1. janvāra. Tad janvāra izdevumi mēnesī nevarēs pārsniegt iepriekšējā gada budžeta vienu divpadsmito daļu. Tomēr ir pozīcijas, kur izdevumiem jau janvārī jābūt lielākiem par šo vienu divpadsmito daļu, piemēram, izdevumi Saeimas lēmumu izpildei pensiju un pabalstu jomā, pedagogu algām, kā arī finansējums Satversmes tiesas spriedumu izpildei.

Pensijām un pabalstiem nākamgad nepieciešami papildu 10,36 miljoni eiro, pedagogu darba samaksai papildu nepieciešami 17,58 miljoni eiro, tiesnešu un prokuroru darba samaksas paaugstināšanai papildu nepieciešami 8,87 miljoni eiro, bet pagarinātā darba laika samaksai mediķiem papildu nepieciešami 16,09 miljoni eiro.

Savukārt deputāts Gatis Eglītis (JKP) komisijas sēdē uzsvēra, ka būtu jāatrisina jautājums arī par finansējumu iekšlietu jomai. Arī politiķis Edgars Rinkēvičs (JV) uzvēra, ka FM ierosinājums ir atbalstāms, tomēr tam jāiekļauj arī risinājums par iekšlietu iestāžu amatpersonām.

Komisijas sēdē deputātus uzrunāja aizejošās valdības iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV), akcentējot, ka deputātu atbalstītajam risinājumam jāparedz iespēja novirzīt papildu finansējumu, lai policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem un cietuma amatpersonām izmaksātu izdienas pabalstu jau no 1. janvāra.

Vērtējot FM piedāvājumu pagaidu budžetam, Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Anita Kozlovska norādīja, ka tam var konceptuāli piekrist. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka likuma izmaiņu formulējumam jābūt precīzam.

Plašas debates Saeimas komisijā šis jautājums neizraisīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas