Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimas komisija piekrīt FKTK vadībā uz laiku iecelt Černaju-Mežmali

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien atbalstīja priekšlikumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadībā uz laiku iecelt FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāju Kristīni Černaju-Mežmali.

Pirms lēmuma par viņas iecelšanu amatā komisijas vairākums nobalsoja par atlūgumus iesniegušo FKTK priekšsēdētāja Pētera Putniņa un FKTK priekšsēdētāja vietnieces Guntas Razānes atbrīvošanu no amata.

Politiķis Igors Pimenovs (S) uzsvēra, ka jau otro reizi piedalās FKTK vadības atlūgumu izskatīšanā. "Mani nepamet iespaids, ka notiek liels netaisnīgums un ka notiek izrēķināšanās ar ļoti kompetentām personām, kas noderētu darbā valsts pārvaldē," sacīja Pimenovs, uzsverot, ka līdz šim nav sadzirdējis nopietnus pārmetumus Putniņam un Razānei.

Putniņš uz komisijas sēdi neieradās, savukārt Razāne skaidroja, ka viņa ir pateicīga par iespēju līdz šim ieņemt amatu FKTK. "Mans uzskats ir, ka reformas finanšu sektora uzraudzībā ir nepieciešamas un arī ieilgušas. Kāpēc esmu iesniegusi atlūgumu? Pārmaiņas finanšu nozarē ir vajadzīgas, un, ja mūsu abu atkāpšanās ir reformām vajadzīga, tad uzskatu, ka esmu pieņēmusi pareizo lēmumu. Stājoties amatā, biju izvirzījusi sev trīs mērķus, ko arī esmu sasniegusi," teica Razāne.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere skaidroja, ka kandidātam uz FKTK vadību jābūt izvirzītam, saņemot Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas rekomendācijas. Šādi atzinumi par Černaju-Mežmali saņemti.

Černaja-Mežmale sacīja, ka viņas mērķis ir nodrošināt FKTK nepārtrauktu darbību līdz brīdim, kamēr tiks atrasts jauns FKTK vadītājs. "Pilnībā apzinos situācijas nopietnību, esmu iepazinusies ar Moneywal ziņojumu. Man ir FKTK darbinieku atbalsts, galvenais uzdevums ir nodrošināt šīs organizācijas darba turpināšanu," viņa teica, piebilstot, ka patlaban nav izskatījusi iespēju piedalīties konkursā uz FKTK vadītāja amatu.

Politiķis Vjačelsavs Dombrovskis (S) pauda, ka nevarēs amatā atbalstīt nepieredzējušu cilvēku un atbildība par šīs personas iecelšanu FKTK vadībā ir uz Finanšu ministrijas pleciem.

Arī deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka divu vadītāju nomaiņa brīdī, kad jāatskaitās par Moneywal ieteikumiem, ir liels risks. Reizniece-Ozola pauda bažas, vai Černaja-Mežmale būs spējīga noturēt FKTK vadības grožus.

Par amatpersonu atcelšanu un iecelšanu vēl jālemj Saeimai. Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (A/P) uzsvēra, ka cer, ka Prezidijs šodien sasauks vēl vienu Saeimas ārkārtas sēdi, lai varētu lemt par šiem jautājumiem.

Kā ziņots, FKTK priekšsēdētājs Putniņš un viņa vietniece Razāne iesniedza atlūgumus. Par viņu atbrīvošanu no amata vēl būs jālemj Saeimai.

Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienāksies Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no gada mēnešalgas.

Černajas-Mežmales kandidatūru uz FKTK pagaidu vadītāja amatu rosināja virzīt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas