Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Sagaidāms, ka gaļas, graudu un piena cenas nākamgad būs stabilas

Nākamgad Latvijā varētu samazināties cenas kafijai un cukuram, jo pasaulē jau tagad tās būtiski kritušās. Kā būs ar graudaugiem un cūkgaļu, kā veiksies ar piena eksportu un vai rapša audzētājiem izdosies uzvarēt rapšu sakņu augoņus - to vēl rādīs laika apstākļi, pasaules tirgus un audzētāju zināšanas. Šis gads labs bijis graudu audzētājiem, bet cūkkopjiem dažādu iemeslu dēļ tas bijis smags.

Vērtējot gadu kopumā Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs secinājis, ka gads bijis lauksaimniekiem un ražotājiem veiksmīgs. Jo īpaši labi klājies graudkopībā, kur pavasarī nebija jāpārsēj ziemāji, bija labas graudu ražas un arī iepirkuma cenas. Tas ļaus nozarei modernizēties un kļūt ražīgākai, ko jau var teikt par piena ražošanu: govju skaits samazinājies, tomēr to ražība palielinājusies, un fermas modernizējušās.

Smags šis gads ir bijis cūkkopjiem. Graudi bijuši dārgi, bet jau gada sākumā Krievija aizliegusi importēt dzīvas cūkas un gada otrā pusē cūku mēris samazinājis pieprasījumu pēc šīs gaļas. Arī nākamo gadu cūkaudzētāji gaida ar bažām.
2012. gadā Latvijas eksports pieaudzis līdz 1 miljardam latu. Piemēram, par Latvijas kartupeļiem ārvalstīs maksā vairāk nekā Latvijā. To skaidro ar pašmāju zemo maksātspēju, kā rezultātā iedzīvotāji joprojām aktīvi izmanto dažādus pārtikas izstrādājumus un iepērkas zemo cenu veikalos vai meklē akcijas preces. Tas ļāvis nejust maizes cenas kāpumu.

Atkopušies no baktērijas e-coli skandāla nav dārzkopji. Lai gan cenas augušas par trešdaļu, joprojām nav sasniegti 2010. gada rezultāti. Bet rapšu audzētājus pirmo reizi piemeklējuši rapšu sakņu augoņi - tagad būs jālemj, pirkt dārgāku sēklu vai 10 gadus atstāt zemi bez rapša vai kviešiem.

Nākamajā gadā varētu Latviju beidzot varētu sasniegt pasaules tendences un samazinātos cena kafijai un cukuram, paredzams, ka cukura jomā būs rekordraža. Graudi un soja nekļūs lētāki, tāpat pienam cenas būs augšupejošas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas