Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Salīdzinājumā ar oktobri novembrī neprognozē būtiskas patēriņa cenu pārmaiņas

Novembrī patēriņa cenas nav būtiski kāpušas, tādējādi gada inflācija novembrī varētu būt 1,6-1,8% robežās, prognozē biznesa portāla Nozare.lv aptaujātie banku ekonomisti.

Bankas Citadele eksperti domā, ka patēriņa cenas novembrī salīdzinājumā ar oktobri nav mainījušās, tādējādi novembrī gada inflācija - cenu kāpums pret pagājušā gada novembri - būs 1,6%.

AS SEB banka makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka novembrī cenu attīstība bija ļoti rāma, bez lielām, pamanām svārstībām. Neliels pieaugums sagaidāms pārtikai, ko lielā mērā noteiks sezonalitātes efekts. Apģērbu un apavu segmentam atlaižu periods vēl priekšā, kaut arī atsevišķas akcijas ir vērojamas. Siltumenerģijas cenas palika nemainīgas, bet kritumu uzrādīja degviela. Rezultātā ir grūti noteikt izšķirošo grupu, kas izšķirs novembra inflāciju. Sagaidāms, ka vidējais cenu līmenis novembrī būs balansējis uz iepriekšējā mēneša līmeņa vai pakāpies nedaudz - par 0,1%. Gada laikā cenu kāpums būs bijis 1,6% - 1,7%, prognozē SEB bankas makroekonomikas eksperts.

Savukārt Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozē, ka novembrī patēriņa cenas būs pieaugušas par aptuveni 0,1% pret iepriekšējo mēnesi. Tas nozīmē, ka gada laikā cenu kāpums ir bijis ap 1,8%. Sagaidāms, ka inflāciju novembrī būs virzījušas pārtikas cenas, galvenokārt sezonālo iemeslu dēļ. Savukārt degvielas cenas būs atkal kritušas. Arī apģērbiem un apaviem, visticamāk, cenas būs nedaudz mazinājušās, sākoties Ziemassvētku izpārdošanām. Komunālo pakalpojumu tarifi būs saglabājušies bez izmaiņām, prognozē Swedbank vecākā ekonomiste.

Kā ziņots, oktobrī patēriņa cenas salīdzinājumā ar septembri nemainījās, bet patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, bija par 1,6% augstāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas