Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sarkanais kailgliemezis - 2012. gada gliemis

Latvijas Malakologu biedrība par 2012. gada gliemi izvēlējusies sarkano kailgliemezi Arion rufus. Sarkanais kailgliemezis ir viens no lielākajiem Latvijas gliemežiem. Tā izstiepta ķermeņa garums var būt 10 – 15 cm (ļoti reti līdz 20 cm). Ķermeņa krāsojums no oranža līdz ogļu melnam. Gļotas uz ķermeņa bezkrāsainas, kairinot tiek izdalītas gļotas ar dzeltenīgu nokrāsu. Mazuļiem ir sānu joslas, kuras pieaugot izzūd.

Dzīvnieka dzīves cikls ir apmēram gads. Dzimumbriedumu sarkanā kailgliemeža īpatņi sasniedz augusta vidū, septembrī, kad arī ir iespējams novērot to vairošanos. Dzīvnieki dzīves laikā pārojas vairākas reizes ar dažādiem partneriem, bet var dēt arī pašapaugļotas olas. Parasti vienā dējumā ir ap 60 olām, bet var būt arī dējumi no divām vai pat 120 olām. Pēc vairošanās perioda var izveidot trīs, četrus dējumus. Olas tiek dētas septembrī, oktobrī. To attīstība ilgst aptuveni trīs nedēļas. Ziemojošā stadija ir mazuļi.

Sarkanais kailgliemezis Latvijā ir reti sastopams un trūkst informācija par šīs sugas izplatību Latvijā. Pagaidām ir zināma tikai viena šīs sugas atradne Kurzemē. Latvijā ir konstatēts sarkanajam kailgliemezim ārēji ļoti līdzīgais Spānijas kailgliemezis (Arion lusitanicus), kas ir invazīva un agresīva suga. Vietās, kur parādās šī suga, izzūd sarkanais kailgliemezis, kas ir vietējā suga un nav lauksaimniecības kultūru kaitēklis. Vēršot cilvēku uzmanību uz sarkano kailgliemezi, ir iespējams iegūt informaciju arī par Spānijas kailgliemeža izplatīšanās tempiem Latvijā. Šie lielie kailgliemeži cilvēku uzmanību piesaista bieži, tādēļ aicinām ziņot un ievietot fotogrāfijas portālā dabasdati.lv!

Diemžēl nespeciālistiem šīs abas sugas ārēji praktiski ir neatšķiramas. Tās var noteikt tikai anatomiski. Tāpēc ieteicams atrasto kailgliemezi ievietot traukā ar zaļumiem un gaisa piekļuvi un ievietot ledusskapī, ja nav iespējams dažu dienu laikā atgādāt to uz Latvijas Dabas muzeju.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas