Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sārts: Trampa kontu bloķēšana mainīs sociālo tīklu pieeju informācijas publicēšanai

Sociālo tīklu Facebook, Instagram un Twitter lēmums bloķēt ASV prezidenta Donalda Trampa kontus par viņa ierakstiem, kas kūdīja uz vardarbību ASV galvaspilsētā, mainīs sociālo tīklu pieeju informācijas publicēšanai, uzskata Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Sārts aģentūrai LETA skaidroja, ka sociālo tīklu kompānijas līdz šim turējušās pie argumenta, ka ir tikai platformas un nekādā veidā nav atbildīgas par lietotāju paustajiem vēstījumiem. Tāpēc kompānijas nekādus nozīmīgus soļus pret nepiemērota satura publicētājiem nav spērušas, izņemot, piemēram, gadījumus ar bērnu pornogrāfiju.

"Savukārt politiskās lietās kompāniju nostāja bija tāda, ka tā nav viņu atbildība. Tagad ievēlēta politiķa "noņemšana" no platformas ir kardināla pozīcijas maiņa un, domāju, atpakaļceļa vairs nebūs," teica Sārts. 

Viņš atzīst, ka nākotnē, acīmredzami, jāseko ciešākai uzraudzībai par to, ko cilvēki var un nevar darīt sociālo tīklu platformās.

Vēl nav skaidrs, vai ciešāku uzraudzību pār sociālajos tīklos publicēto saturu nolems piemērot pašu platformu īpašnieki vai arī atbilstoša juridiska rīcība sekos no ASV vai Eiropas Savienības (ES) likumdevējiem. 

"Ātrāk to, protams, var izdarīt pašas kompānijas, taču tas ir likumdevēju, nevis platformu uzdevums," uzskata Sārts.

Svarīgi esot tas, lai likumu normas būtu adekvātas, tajās nebūtu teikts, ka nedrīkst kritizēt varas pārstāvjus, vai tamlīdzīgas lietas. 

"Jābūt noteiktām sarkanajām līnijām - tādām, kuru nepārkāpšanu var atbalstīt demokrātiskā sabiedrībā. Kā redzam, tad aicinājums uz vardarbību neietilpst zem tā, ko varam uzskatīt par kārtību," uzsvēra Sārts.

Sārts piekrīt, ka likumdevējiem nebūs viegli nospraust sarkanās līnijas, lai saglabātu vārda brīvību.

Viņš arī atgādināja, ka dažām ietekmes personām jeb tā dēvētajiem influenceriem sociālajos tīklos auditorija ir krietni lielākā nekā medijiem. Medijam demokrātiskā pasaulē ir diezgan stingri atbildības standarti par savām publikācijām un sižetiem, bet sociālo tīklu konta lietotājam faktiski nav nekādi standarti. 

Jau ziņots, ka Trampam liegta piekļuve paša kontiem sociālajos tīklos Facebook un Instagram līdz prezidentūras beigām, pavēstījis uzņēmuma Facebook, Inc. vadītājs Marks Zakerbergs.

Zakerbergs pavēstīja, ka sākotnējā Trampa konta bloķēšana uz 24 stundām par šī sociālā tīkla politikas pārkāpumiem tiek pagarināta sakarā ar "mūsu platformas izmantošanu, lai kūdītu uz vardarbīgu sacelšanos pret demokrātiski ievēlētu valdību".

"Mēs uzskatām, ka riski atļaut prezidentam turpināt izmantot mūsu pakalpojumus šajā laika posmā ir vienkārši pārāk lieli," savā Facebook lapā raksta Zakerbergs.

"Tāpēc mēs bloķēšanu, kas noteikta viņa "Facebook" un "Instagram" kontiem, pagarinām uz nenoteiktu laiku un uz vismaz divām nākamajām nedēļām līdz tiks pabeigta mierīga varas nodošana," pavēstīja Zakerbergs.

Arī cita sociālā tīkla platforma Twitter bloķējusi Trampa kontu, atsaucoties uz tālākas vardarbības risku pēc viņa piekritēju ielaušanās Kapitolija ēkā Vašingtonā.

"Pēc neseno tvītu no @realDonaldTramp konta rūpīgas izskatīšanas mēs esam pastāvīgi apturējušo šo kontu tālākas kūdīšanas uz vardarbību riska dēļ," Twitter pavēstīja bloga paziņojumā, izskaidrojot savu lēmumu.

ASV Kongress ceturtdien oficiāli apstiprināja demokrātu kandidāta Baidena uzvaru 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Līdz ar to bijušais viceprezidents Baidens 20.janvārī prezidenta amatā varēs nomainīt republikāni Trampu.

Kongresa sēde ieilga līdz vēlai nakts stundai, jo Trampa atbalstītāji trešdien iebruka Kongresa ēkā, tāpēc sēde bija jāpārtrauc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas