Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

SC gaida no Ādamsona publisku skaidrojumu par saviem izteikumiem

Pēc "Saskaņas centra" (SC) kategoriskās norobežošanās no sava biedra Jāņa Ādamsona viedokļa par viņa attieksmi pret dažādu rasu un tautību cilvēkiem domstarpības izdevies atrisināt, un neesot šķēršļu turpināt strādāt visiem kopā. Tomēr SC sagaida, ka Ādamsons publiski izskaidros savu viedokli un nāks klajā ar paziņojumu.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai BNS pirmdien sacīja, ka medijos nonākusi interpretācija par Ādamsona izteikumiem. Viņš guvis pārliecību, ka Ādamsons nekad neesot šķirojis cilvēkus.

"Ādamsons vienkārši mēģināja saprotami auditorijai pateikt, ka visiem, kas šeit ir piederīgi un dzīvo, jāvienojas kopdarbam, jo pastāv riski, ka, daudziem braucot prom, Latviju aizņems citas mentalitātes ļaudis, ar kuriem būs grūtāk sadzīvot," deputāta skaidrojumu atstāstīja Urbanovičs. Viņš apstiprināja, ka sadarbībai ar Ādamsonu šo izteikumu dēļ nav nekādu šķēršļu.

Ādamsons solījis publiski izskaidrot šo problēmu starp partiju un viņu. "Ja pašlaik šādas kolīzijas ir, viņam ir jāizskaidro savs viedoklis publiski," sacīja Urbanovičs.

Arī Ādamsons uzskata, ka apvienības biedri piektdien esot norobežojušies no interpretācijas, kā viņa viedoklis pasniegts, taču viņam par saviem vārdiem neesot jātaisnojas.

""Saskaņas centra" pozīcija sakrīt ar manu pozīciju, ka nedalām cilvēkus pēc ādas krāsas un rasēm. Iespējams, ka tas ir neveikls teikums, bet man nav par ko taisnoties. Es runāju pavisam citā kontekstā un sakarā. Man nav iebildumu ne pret vienu rasi, bet ir jautājums, kā mēs visi kopā varam sadzīvot, un tas mani uztrauc," pretrunas nesaskata Ādamsons.

"Ja mums būtu domstarpības, kā tas tiek pasniegts, es nebūtu vienā partijā," viņš piebilda.

Tikmēr Arābu kultūras centra vadītājs Hosams Abu Meri ("Vienotība", "Sabiedrība citai politikai", SCP) uzskata, ka Ādamsonam būtu jāatzīst, ka viņš pieļāvis kļūdu, jo pasaulē apzīmējumu "baltā rase" neviena amatpersona nelieto, jo "runā ar cilvēku, nevis to, pēc kā viņš izskatās un no kurienes ir".

Jau vēstīts, ka SC piektdien izplatīja paziņojumu, kategoriski norobežojoties no Ādamsona paustā viedokļa, un atvainojās tiem cilvēkiem, kurus viņa viedoklis varēja aizskart. Ādamsona izteikumiem uzmanību pievērsa Arābu kultūras centra vadītājs Abu Meri, kurš atsaucās uz SC pārstāvja izteikumiem televīzijā.

"Cik saprotu, [premjers Valdis] Dombrovska kungs jau, iespējams, ir piekritis, un mēs tagad uzņemsim 40–60 tūkstošus arābu. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka ar baltās rases pārstāvjiem mēs kopīgu viedokli atradīsim, mums ir kaut kur līdzīga mentalitāte, varbūt dažādi uzskati, bet mums ir apmēram vienāda vērtību skala. Sabrauks šeit musulmaņi, es nezinu, ko mēs šeit darīsim," televīzijā teicis Ādamsons.

Abu Meri atklātā vēstulē, kas publicēta SCP mājaslapā, norādīja, ka citātā izmantoti izteikumi, kas iedala cilvēkus dažādās kategorijās atkarībā no viņu etniskās un reliģiskās piederības. "Vēlos pārliecināties, ka neesat apzināti mēģinājis vairot rasisma un ksenofobijas izpausmes Latvijā," skaidrot savu pozīciju Ādamsonu aicināja Abu Meri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas