Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Sklandrausi reģistrēs kā tradicionālu Latvijas īpatnības produktu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sācis produkta "sklandrausis", kas ir tradicionāls Kurzemes novada ēdiens, reģistrācijas procedūru, lai tas iegūtu Eiropas Komisijas (EK) garantētās tradicionālās īpatnības sertifikātu, liecina paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrs 2011.

gada 19.jūlijā saņēmis biedrības "Zaļais novads" iesniegumu ar lūgumu reģistrēt pārtikas produktu "sklandrausis" kā garantētu tradicionālu īpatnību un 29.jūlijā pieņemts lēmums par produkta "sklandrausis" kā garantētas tradicionālas īpatnības reģistrācijas procedūras sākšanu.Triju mēnešu laikā pēc reģistrācijas iesnieguma publicēšanas "Latvijas Vēstnesī" ir iespējams iesniegt iebildumus par Latvijā ražota produkta reģistrācijas iesniegumu, nosūtot tos uz PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centru. Ja iebildumi netiks saņemti vai būs nepamatoti, tad dokumentus tālākai izvērtēšanai PVD nosūtīs EK, kas savukārt lems par to, vai produkts atbilst prasībām, aģentūru BNS informēja dienestā.PVD paskaidroja, ka garantētās tradicionālās īpatnības zīme norāda, ka produkts tiek ražots ar konkrētām sastāvdaļām un pagatavošanas metodēm. Sklandrausis ir tradicionāli lietots produkts vairāk nekā 20 gadu un ir specifisks, atšķirīgs no citiem, tāpēc, iegūstot EK sertifikātu par garantētu tradicionālu īpatnību, sklandrausis iegūs īpašu marķējumu, kā arī atpazīstamību tirgū. Patērētājs, redzot šo simbolu vai norādi, rēķināsies, ka produktam piemīt šīs konkrētās īpašības un specifika, pastāstīja PVD Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelda.Viņa norādīja, ka Latvijā līdz šim neviens produkts nav saņēmis šādu sertifikātu, bet EK reģistrā pašlaik ir reģistrēti aptuveni 40 pārtikas produkti ar garantētu tradicionālu īpatnību.Saskaņā ar produkta reģistrācijas pieteikumu gatavs sklandrausis ir 1,5–2,5 centimetru biezs. Pēc izskata tam raksturīga burkānu oranžā krāsa. Virspusē var būt uzziesta arī krējuma kārta. Sklandraušu garšas diapazons var būt no saldenas līdz ļoti saldai. Ēdot sajūtama maizes izstrādājuma garša, ko piedod mīklas pamatne, bet garšu buķetē dominē burkānu garša, teikts pieteikumā.Vārds "sklandrausis" minēts Mīlenbaha–Endzelīna "Latviešu valodas vārdnīcas" trešajā sējumā (1927–1929), kurā dots arī šā vārda skaidrojums – "apaļš rausis ar pildījumu vidū". Sklandrausis ir uzskatāms par Latvijas nacionālo ēdienu, jo tā gatavošanas un ēšanas tradīcijas iesniedzas senā pagātnē. To apliecina šā ēdiena nozīme senlatviešu gadskārtu svētkos un svinamajās dienās.PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas