Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skolēni visbiežāk grib ēnot programmētājus, ārstus un radio diktorus

Šodien notiekošajā karjeras izglītības pasākumā skolu jauniešiem Ēnu diena skolēni visbiežāk gribējuši ēnot programmētājus, ārstus un radio diktorus, aģentūra LETA noskaidroja praktiskās biznesa izglītības biedrībā Junior Achievement Latvija (JA Latvija).

Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstinās 1313 ēnu devēji no visas Latvijas, kas ir par 25% vairāk nekā pērn, kopumā piedāvājot 7861 vakanci. Būtiski pieaugusi arī skolēnu interese piedalīties Ēnu dienā - portālā www.enudiena.lv šogad reģistrējušies 41 150 potenciālo ēnotāju iepretim pagājušā gada 29 200 ēnot gribētājiem. Pieteikumi ēnu devēju izsludinātajām vakancēm saņemti no visiem Latvijas reģioniem, bet aktīvākie skolēni no ir Rīgas un Jelgavas. Tāpat kā pagājušogad visvairāk ēnotāju būs no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.

Šogad pieprasītākās profesijas ir programmētājs - 342 pieteikumi, ārsts - 263, radio diktors - 248, fotogrāfs - 206, ārsta palīgs - 185, fizioterapeits - 184, ugunsdzēsējs - 162, jurists - 158, gaisa kuģa stjuarts - 151 un mākslinieks - 151.

Kā norādīja JA Latvija priekšsēdētājs Jānis Krievāns, ar katru gadu Ēnu dienā samazinās tendence ēnot tikai augsta līmeņa vadītājus, bet pieprasītāki kļūst augstākā līmeņa speciālisti. Izmaiņas pieprasītāko profesiju un nozaru topā liecina, ka jaunieši arvien vairāk "Ēnu dienu" uztver kā instrumentu un palīgu nākotnes profesijas izvēlē, ne izklaidi, ēnojot kādu populāru publisko personu vai pavadot dienu ārpus skolas, piebilda Krievāns.

Aktīvākie ēnu devēji šogad atrodami starp valsts pārvaldes, izglītības iestādēm, pašvaldībām un bankām. Lielākais ēnu devējs ir Jelgavas pilsētas pašvaldība - 141 vakance, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests - 90 vakances, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - 87 vakances un banka Citadele - 58 vakances.

Ēnu dienas mērķis ir veicināt skolēnu izglītības satura sasaisti ar reālo dzīvi, palīdzot skolēniem mērķtiecīgi plānot savu karjeru, izdarīt izvēli par savu nākotnes profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. Darba devējiem savukārt tā ir laba iespēja veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt nākamos kolēģus.

Top komentāri

Juris
J
Nevajag palikt ena,vajag macities par programateju,arstu. Ena neaug neviens stads labi,ar laiku novitis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas