Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Slimnīcas neuzņemas atbildību par pacienta drošību pēc izrakstīšanas

Slimnīcu atbildība tikai līdz durvīm

Ik pa laikam rodas situācijas, kas raisa diskusijas par pacientu drošību pēc izrakstīšanas no slimnīcas. Vēl nesen netālu no Madonas slimnīcas atrasta mirusi sieviete, kas pirms pāris dienām no tās pašas ārstniecības iestādes izrakstīta. Notikušo šobrīd izmeklē policija.

Pagātnē bijuši arī citi gadījumi, piemēram, pirms četriem gadiem Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) teritorijā netālu no uzņemšanas nodaļas durvīm tika atrasts mēnesi nogulējis cilvēka līķis. Vīrietis pirms tam bija nokļuvis slimnīcā ar galvas traumu, taču vēlu vakarā no ārstniecības iestādes izrakstīts. Normatīvajos aktos nav noteikta prasība, ka ārstniecības iestādei par pacienta izrakstīšanu no tās būtu jāinformē pacienta piederīgie. Tas gan tiek darīts un piesaistīti arī sociālie dienesti, bet atbildību slimnīcas nav gatavas uzņemties. Vienlaikus gan iezīmējas arī cita problēma – slimnīcas kļūst par aprūpes iestādēm. Tuvinieki par savu piederīgo neliekas ne zinis, un, pat ja pacients ir ticis mājās, tur netiek nodrošināta pienācīga aprūpe.

Portālā Manabalss.lv šobrīd tiek vākti paraksti par pacientu drošību pēc izrakstīšanas no slimnīcas. Vēlme ir panākt slimnīcas atbildību par pacientu arī pēc ārstniecības iestāžu telpu pamešanas. Tiek rosināts, ka, pirms izrakstīt pacientu, ārstam vajadzētu izvērtēt pacienta veselības stāvokli – vai viņš pats var doties mājās vai obligāti viņu jāsagaida tuviniekiem. Savukārt vientuļus cilvēkus pēc izrakstīšanas vajadzētu pavadīt īpašam pavadonim no slimnīcas puses vai speciālām organizācijām.

Visās Dienas uzrunātajās slimnīcās apliecina, ka ārsti vienmēr izvērtē pacienta stāvokli, pirms viņš var doties mājās. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra Gaiļezers galvenais ārsts Ēriks Kalniņš stāsta, ka nepieciešamības gadījumā vispirms tiek uzrunāti tuvinieki, tad sociālie dienesti, bet, ja nekas neizdodas un pacientam nav naudas, slimnīcas personāls cilvēku nogādā mājās ar ārstniecības iestādes transportu uz slimnīcas rēķina. Pie pašreizējiem cilvēkresursiem nav iespējams slimnīcā nodrošināt speciālu pavadoni, kas pavada pacientu uz mājām, un neviens no finansēšanas noteikumiem nenosaka, ka stacionāram būtu jāuzņemas atbildība par to, kā slimnieks tiek mājās. 

Vidzemes slimnīcas pārstāve Benita Brila Dienai stāsta, ka šādu un līdzīgu gadījumu līdz šim nav bijis. Un tāpat kā citur piebilst, ka ir slimības, kuru atkārtošanās vai rašanās nav prognozējama. "Neviens pacients netiek vakara stundā vai naktī, kā nereti dzirdēts medijos, "izmests uz ielas", apliecina Brila. Līdzīgas atbildes seko arī citur, un visur atzīmē, ka speciālam pavadonim ārstniecības iestādēm līdzekļu nav.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 19. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas