Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Sludinājumu portālos iespējams iegādāties nelegālus eksotiskus dzīvniekus

Portāls Diena.lv novērojis, ka sludinājumu portālā ss.lv tiek piedāvāts iegādāties un izīrēt dažādus eksotiskus dzīvniekus, kas saskaņā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) sniegto informāciju, ir aizliegts. 
11. septembrī portālā ss.lv publicētā sludinājumā par 700 latiem tiek piedāvāts iegādāties krokodilu škirnes Spectacled Caiman četrus mēnešus vecu mazuli. Kādā citā septembra sākumā publicētā sludinājumā piedāvāts izīrēt 2,5 metrus garu tīģerpitonu fotosesijai. “Pitons ir pieradis pie rokām, uzvedas mierīgi,” teikts sludinājumā. 

Diena.lv par aizdomīgajiem sludinājumiem informēja DAP, kuras pārstāve Gita Strode nekavējoties sazinājās ar krokodila pārdevējiem. Izrādās, ka krokodils vēl neesot Latvijā, bet nedēļas laikā to iespējams atgādāt no Venecuēlas. “Rītvakar zvanīs un informēs par konkrētiem jautājumiem, jo šobrīd nespēja man atbildēt, vai ir kādi dokumenti vai nav,” informēja Strode. 

Viņa arī norādīja, ka visus krokodilveidīgos, savvaļas plēsējus, čūskveidīgos, primātus un jūras zīdītājus ir aizliegts gan pārdot, gan turēt mājas apstākļos - šāds aizliegums stājās spēkā 2010. gadā. Sodi par šādu dzīvnieku turēšanu fiziskām personām svārstās no 50 līdz 500 latiem, savukārt juridiskām personām – no 100 līdz 1000 latiem, abos gadījumos paredzot dzīvnieku konfiskāciju, skaidroja Strode. 

DAP šādiem sludinājumiem regulāri pievērš uzmanību, turklāt mēģina izlikties par potenciālajiem pircējiem, lai nelegālos tirgoņus notvertu, tomēr līdz šim šādi mēģinājumi nav izdevušies. Viņa arī novērojusi, ka bieži vien šādi sludinājumi tiek ievietoti, lai cilvēkus izjokotu. “Kāds ir pajokojis, ielicis cita numuru un tad tam nelaimīgajam cilvēkam visu laiku zvana,” sacīja DAP pārstāve.

Arvien populārākas kļūst naudas izkrāpšanas shēmas, ievietojot eksotisko dzīvnieku pārdošanas sludinājumus, kuros pircējiem tiek lūgts veikt priekšapmaksu. “Dzīvniekus pārdod ar priekšapmaksu, lūdzot iepriekš samaksāt pusi summas, bet tad tirgoņi ar visu naudu un solīto dzīvnieku pazūd,” skaidroja Gita Strode. 

Dabas aizsardzības pārvalde regulāri cenšas informēt arī sludinājumu portālus, tomēr tā esot cīņa ar vējdzirnavām. “Cik nu var, ņem ārā, bet tirgotāji visu laiku mainās un mums nav tādas iespējas izsekot,” norādīja Strode, piebilstot, ka arī policijai vajadzētu rūpīgāk iesaistīties šādu eksotisko dzīvnieku tirdzniecības apkarošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas