Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Šodien lems par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci

«Nepatīkami, bet Saeima atkal nav saskaņojusi likumus,» jautāts par neskaidrībām ar Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces izdošanu kriminālvajāšanai, parlamentu kritizē Valsts prezidenta padomnieks likumdošanas jautājumos Edgars Pastars. Kaut gan Satversmes tiesas likumā noteikts, ka par ST tiesneša izdošanu kriminālvajāšanai lemj tikai ST, Kriminālprocesa likums paredz, ka par to lemj tikai Saeima, viņš skaidroja. Par spīti neskaidrībām, paredzams, ka šajā gadījumā visu izšķirs šodien gaidāmais ST tiesnešu balsojums.

Šī gada sākumā Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne (abi Vienotība) nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc visa spriežot, V. Muižniece, būdama 9. Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja (tolaik TP), viltojusi komisijas sēdes protokolu, tādējādi apturot Krimināllikuma grozījumu virzību, kuri paredzēja bargus sodus par partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Prokuratūra pagājušonedēļ pabeidza izmeklēšanu un atzina, ka pietiek pierādījumu, lai lūgtu izdot tiesnesi kriminālvajāšanai. V. Muižniecei draud apsūdzība dienesta viltojuma izdarīšanā, par ko var piespriest naudas sodu vai piespiedu darbu, bet, kamēr nav atcelta tiesneses kriminālprocesuālā imunitāte, apsūdzības viņai izvirzīt nevar.

«Esam ST un Saeimas Juridisko komisiju rakstiski informējuši, ka esam gatavi šo jautājumu iekļaut Saeimas darba kārtībā, tiklīdz saņemsim ST lēmumu un Juridiskās komisijas sagatavotu lēmumprojektu. Bez lēmumprojekta neko darīt nevaram,» norāda E. Pastars.

ST lēmums gaidāms pirmdien, bet Saeimas Juridiskās komisijas lēmumprojektu prezidenta kanceleja (aizejošās Saeimas darba kārtību nosaka Valsts prezidents) gaidīs līdz trešdienas vakaram. Līdz ar to jautājums par V. Muižnieces izdošanu parlamentā varētu tikt izlemts jau 13. oktobrī, kad ieplānota atlaistās Saeimas pēdējā sēde, kaut gan juridiski tā skaitītos kā atsevišķa ārkārtas sēde.

Tomēr tikpat iespējams, ka par V. Muižnieces izdošanu nāksies lemt jau nākamajam parlamentam, - 10. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja I.Čepāne Dienai norādīja, ka pēdējā ieplānotā komisijas sēde jau ir notikusi un V. Muižnieces gadījums ir bezprecedenta, tāpēc pirmdien viņa ar Saeimas Juridiskā biroja darbiniekiem vēl apspriedīšoties, lai lemtu par turpmāko rīcību.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas