Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Šoferi nesteidz izmantot iespēju sniega laikā braukt sabiedriskajā transportā bez maksas

Informāciju par to, cik daudz autovadītāju ceturtdien izmantojuši iespēju snigšanas laikā pārvietoties ar sabiedrisko transportu, Rīgas satiksme (RS) sola apkopot rīt, taču "uz aci" milzīgs pasažieru skaita pieplūdums nav novērots, portālam Diena.lv sacīja RS pārstāvis Viktors Zaķis. Arī aptaujātie autovadītāji norādīja, ka satiksmes plūsma šorīt bijusi līdzīga kā iepriekšējās dienas.

Kā vēstīts, Rīgas mērs Nils Ušakovs trešdienas pēcpusdienā sociālajā tīklā Facebook paziņoja par eksperimenta uzsākšanu: "Dienās, kad Rīgā snigs, uzrādot automašīnas tehnisko pasi, sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas." Nav svarīgi, vai tā ir personīgā, draugu vai līzinga kompānijas mašīna, svarīgi, lai mašīna  paliktu garāžā, paziņoja Ušakovs. Par dienām, kad šī sistēma strādās, dome sola informēt dienu iepriekš, pamatojoties uz sinoptiķu prognozēm.Tā kā apstiprinājās sinoptiķu prognozes un snigšana turpinājās līdz pat ceturtdienas pēcpusdienai, šoferiem jau šodien bija ļauts izmantot jauno priekšrocību. Taču V.Zaķis Dienai.lv sacīja, ka informācija par pasažieriem, kuri kontrolieriem uzrādījuši tehniskās apliecības, vēl nav apkopota. "Kontrolieriem ir dots uzdevums apsekot situāciju, taču rezultāti būs zināmi tikai rīt. Lielas problēmas vai pretenzijas šodien nav novērotas," atklāja V.Zaķis.

Līdzīga akcija, kad autovadītāji varējuši bez maksas pārvietoties ar sabiedrisko transportu, Rīgā notika jau septembra beigās. To rīkoja RS, kas todien fiksēja 15 tūkstošus šāda veida braucienus. "Ja dienā pārvadājam aptuveni 400 tūkstošus pasažieru, tad 15 tūkstoši ir mazāk par 4%. Nedomāju, ka tas daudz varētu šodien atšķirties,” pieļāva V.Zaķis.

Taču Diena.lv uzrunātie autovadītāji, gan atzina, ka šorīt satiksmes plūsma īpaši nav atšķīrusies no iepriekšējām dienām. Tāpat ielās bijušas mašīnas un autovadītāji sniega dēļ pārvietojušies nedaudz lēnāk. "Man nešķita, ka bija kādas atšķirības. Iespējams, pat bija drusku ilgāka stāvēšana, bet tās bija kādas divas vai trīs minūtes," Dienai.lv sacīja spēkavīrs un TV raidījumu vadītājs Raimonds Bergmanis. Viņš gan uzsvēra, ka Latvijā nevar runāt par sastrēgumiem un ieteica aizbraukt uz Maskavu apskatīties, kā izskatās īsti sastrēgumi.

"Varbūt, ka Viļakas iedzīvotājiem tie varētu šķist lieli sastrēgumi, bet Ņujorkas iedzīvotāji Rīgu neuzskata pat par pilsētu," tā situāciju Rīgas ielās vērtēja auto žurnālists Pauls Timrots. Viņaprāt, arī ziemas laikā Rīgai iespējams 30 minūšu laikā izbraukt cauri, jo šeit nav tādu sastrēgumu kā citur pasaulē. Ušakova centienus viņš vērtē atzinīgi, taču, ja šāda bezmaksas braukšana tiktu ieviesta arī ikdienā, būtu jautājums, vai tas būtu godīgi pret citiem pasažieriem.

"Es domāju, ka ir ļoti jauki, ja cilvēki domā elastīgi. Pamēģināsim šitā, pamēģināsim tā. Varbūt kaut kas mainās. Domāju, ka nekādi miljonu zaudējumi no tā nerodas, vienkārši cilvēki par to padomās, arī pensionāri padomās par to, kā tas būs," pauž Timrots. Viņš pats gan neplāno atteikties no mašīnas, jo ikdienā nepiciešams pārvadāt kameru, statīvu, gaismas un citas darbam nepieciešamās lietas, taču ar tramvaju to darīt nebūtu ērti. Arī Bergmanis pieļauj, ka daudziem autovadītājiem diez vai gribēsies pārsēsties sabiedriskajā transportā, jo tas būtu neierasti un nekomfortabli.

Savukārt pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa norāda, ka Ušakovs, vēlēdamies darīt kaut ko labu, nav kārtīgi un skaidri nodefinējis šādas sistēmas kārtību. "Nav zināms, vai cilvēks, parādot tehnisko pasi, vai tās kopiju, nemēģinās braukt vienkārši bez biļetes. [..] Viņa centiens ir absolūti pozitīva lieta. Ideja ir uz 10 ballēm, izpildījumam ir piecinieks. Juridiski viņš klibo pilnīgi visās formās," saka J.Vaišļa.

Jāatgādina, ka kritiku par RD lēmumu izteicis tiesībsargs, kura ieskatā braukšanas maksas atvieglojumi personām, kurām ir transportlīdzekļu reģistrācijas apliecība, rada nevienlīdzīgu attieksmi pret mazāk aizsargāto, nabadzības riskam pakļauto sabiedrības daļu. Šī sabiedrības daļa ir spiesta pārvietoties ar sabiedrisko transportu visos laika apstākļos, jo nevar atļauties nopirkt automašīnu, līdz ar to tiesībsargs uzskata, ka tiek pārkāpts Satversmes 91.pantā noteiktais tiesiskās vienlīdzības princips, informēja tiesībsarga birojā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas