Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šogad glābējsilītēs Latvijā atstāti jau trīs jaundzimušie

Šī gada pirmajos divos mēnešos glābējsilītēs Latvijā atstāti jau trīs jaundzimušie, ziņo raidījums TV3 Ziņas.

Tas ir satraucošs skaits, jo iepriekšējos gadus vidēji četri bērniņi tika ievietoti šajās ”dzīvības kapsulās” visa gada laikā. Taču kopš glābējsilīšu ieviešanas Latvijā tajās atstāts jau 41 bērniņš. Eksperti norāda, ka šī iespēja mātēm no saviem mazuļiem atteikties, ir attaisnojusies, jo pretējā gadījumā varētu nākties runāt jau par satraucošu, novārtā pamestu mirušu bērnu skaitu.

Kā norāda glābējsilīšu projekta ieviesēja Latvijā, Laura Zvirbule, nav viena iemesla, kādēļ vecāki vai māte izlemj, ka bērna dzīvei jāturpinās caur glābējsilīti. Pārsvarā tas esot pārdomāts lēmums. To varot spriest pēc vēstulēm, kas līdz ar bērniņu tiek atstātas glābējsilītē.

2006. gadā vien, kad glābējsilītes Latvijā vēl nepastāvēja, tika atrasti 11 miruši zīdaiņi. Izmesti atkritumos, vārtrūmēs vai pagrabā. Kopš glābējsilīšu ieviešanas 2009. gadā, dramatisko statistiku izdevies gandrīz izskaust. Šo gadu laikā, tajās atstāts 41 mazulis. Šobrīd glābējsilītes ir astoņās Latvijas pilsētās.

Latvijā vairāk nekā 200 ģimenes gaida adopcijas rindā tieši uz zīdaini.
Kā stāsta Ivita Krastiņa, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas nodaļas pārstāve, adopcijas process glābējsilīšu bērniem neatšķiras no ierastās adopcijas gaitas.

Zīdaiņa atstāšana glābējsilītē ir anonīma, ja bērns vēl nav reģistrēts dzimtsarakstu nodaļā. Kamēr māte nav parūpējusies, lai bērnam tiek piešķirts vārds, uzvārds un personas kods, jaundzimušais Latvijā neskaitās reģistrēts.

Top komentāri

mamma, kas ļoti mīl savus bērnus
m
Labāk tā, nekā... vēlāk bērniņu atrod citur....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas