Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Šogad lauksaimniekiem platībmaksājumu avanss pārsniegs 50%

Lai mazinātu finansiālo grūtību slogu lauksaimniekiem, kurus skāra nelabvēlīgi laika apstākļi vasarā, vienotā platības maksājuma un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avanss pārsniegs 50%, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Vienotais platības maksājuma avanss tiks izmaksāts 70% apmērā, savukārt bioloģiskās lauksaimniecības avansa maksājums - 85% apmērā.

Ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK)) uzsver, ka valsts nodrošinās lielākas platībmaksājumu avansa daļas procentuālu izmaksu, sniedzot palīdzīgu roku laikapstākļu negatīvās ietekmes seku novēršanai, ņemot vērā ilgstošo sausumu šajā vasarā atsevišķos Latvijas reģionos. 

"Jo ātrāk lauksaimniekiem būs pieejams šis finanšu atbalsts, jo ātrāk saimnieki varēs rīkoties, lai iegādātos trūkstošo lopbarību, kā arī risinātu citus saimnieciskos procesus," pauž ministrs. 

Gerharda ieskatā laikapstākļu negatīvās sekas ir nepieciešams iespējami ātri novērst, kā arī iespēju robežās jādara viss, lai turpmāk šādas situācijas neatkārtotos - tālab arī savlaicīgi jādomā par saimniecību apdrošināšanu.

Avansa maksājumus veiks Lauku atbalsta dienests (LAD) pakāpeniski pēc 16.oktobra, un tos saņems lauksaimnieki, kuru saimniecībās būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude. ZM un LAD aicina lauksaimniekus elektroniskajā pieteikšanās sistēmā pārliecināties, vai viņi ir snieguši LAD visas nepieciešamās atbildes. 

Tādējādi, vienotā platības maksājuma finansējums 2019.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies par 11%, un provizoriskā avansa likme būs ap 58 eiro par hektāru, savukārt bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma likmes ir nemainīgas, tāpat kā iepriekšējos gados - no 97 līdz 485 eiro par hektāru. 

Jau ziņots, ka šā gada 2.augustā ZM iesniedza priekšlikumu Eiropas Komisijā (EK) Latvijas lauksaimniekiem atļaut izmaksāt vienotā platības maksājuma avansu lielākā apmērā, nekā paredz regula. Ņemot vērā Latvijas un citu valstu iesniegto aicinājumu un situācijas skaidrojumu, EK šā gada 17.septembrī pieņēma lēmumu atkāpties no regulas ierastās avansa maksāšanas kārtības un atļaut vairākām dalībvalstīm, tajā skaitā arī Latvijai, izmaksāt lielāku avansa maksājumu.

Platību maksājumi ir ikgadējs finansiāls atbalsts lauksaimniekiem vai meža zemju īpašniekiem. Uz valsts un ES finansiālu atbalstu par lauksaimniecībā izmantojamās zemes vai meža zemes katru apsaimniekoto hektāru ir tiesīga pretendēt ikviena fiziska vai juridiska persona. Maksājumus var saņemt tikai tad, ja lauksaimnieks izpilda visus atbalsta saņemšanas nosacījumus, galvenais no tiem - zemei jābūt apsaimniekotai un koptai.

Uz atbalsta maksājumu var pieteikties fiziska vai juridiska persona vai fizisku vai juridisku personu grupa, kas veic lauksaimniecisku darbību - nodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu vai audzēšanu, dzīvnieku audzēšanu un turēšanu lauksaimniecības nolūkiem, kā arī zemes uzturēšanu labā lauksaimniecības un vides stāvoklī, kā arī meža zemes īpašnieks ar Zemesgrāmatā nostiprinātām īpašuma tiesībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas