Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SPKC: Latvijā vērojama vietēja Covid-19 Lielbritānijas celma izplatība

Latvijā līdz šim atklāti 20 Covid-19 jaunā Lielbritānijas celma gadījumi, un šobrīd notiek vietēja šī paveida transmisija, jo reģistrēti vismaz divi lokāli uzliesmojumi, secinājis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kā aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, viens no šiem uzliesmojumiem atklāts kādā pirmsskolas izglītības iestādē. Vienlaikus pieaug arī saslimstība bērnu un gados jauno cilvēku vidū, kas, SPKC vērtējumā, var netieši liecināt par Covid-19 jaunā celma izplatīšanos.

Vadoties pēc Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, kas tiek aprēķināti, balstoties uz citiem populācijas rādītājiem nekā SPKC ikdienas aprēķinos, saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā samazinās lēni un šobrīd tas ir 509,5 gadījumi, kamēr pirms nedēļas tas bija 548,6 gadījumi.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) vidējais rādītājs samazinājies līdz 283,6, bet vēl nedēļu iepriekš tas bija 305,4. Latvija saslimstības ziņā saglabā sesto vietu starp visām ES valstīm.

Igaunijas kumulatīvais rādītājs, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, pieaudzis līdz 703,5 gadījumiem - pirms nedēļas tas bijis 648,5. Savukārt Lietuvas rādītājs samazinājies līdz 261,1, bet iepriekšējā nedēļā tas bija 287,9.

SPKC atzīmē, ka valstīs, kurās vēl pāris nedēļas atpakaļ bija augstāks kumulatīvais rādītājs nekā Latvijai, šobrīd rādītāji ir samazinājušies, piemēram, Portugālē tas ir 287,6 gadījumi, lai gan iepriekš tas bija 589,9. Līdzīgi arī Spānijā, kur saslimstība patlaban ir 389,2 gadījumi, bet iepriekš - 556,1. SPKC ieskatā, tas noticis, pateicoties stingrāku drošības pasākumu ieviešanai sabiedriskajā dzīvē.

Neraugoties uz to, ka pēdējās nedēļas laikā Latvijā novērots neliels saslimstības ar Covid-19 samazinājums, saslimstība šobrīd tomēr pieaug, uzsver SPKC. Arī Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients atkal ir pakāpies virs viens - līdz 1,03, kas liecina par straujāku infekcijas izplatīšanās tendenci. Tas nozīmē, ka patlaban 100 Covid-19 pacienti teorētiski inficē 103 citus cilvēkus.

SPKC uzsver, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi turpināt atbildīgi ievērot noteiktos drošības pasākumus, kas vērsti uz fiziskās distancēšanās ievērošanu, lai kopīgiem spēkiem mazinātu vīrusa iespēju izplatīties, tostarp sabiedriskajās vietās.

Epidemiologi atgādina, ka visbiežāk inficēšanās notiek tuvāko cilvēku lokā - no ģimenes locekļiem, starp kolēģiem darbavietā vai no satiktiem draugiem un paziņām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas