Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šuplinska: Ministrija nevar uzņemties algu maksāšanu pirmsskolas pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sava budžeta ietvaros nevar uzņemties pirmsskolas pedagogu atalgojuma maksāšanu, aģentūrai LETA norādīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

IZM rosinājusi brīvpusdienu nodrošināšanas funkciju 1.-4.klašu skolēniem nodot pašvaldībām, tādējādi tam paredzētos līdzekļus varētu novirzīt prioritāro pasākumu īstenošanai, tajā skaitā pedagogu algām. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) norādījusi, ka pašvaldības varētu nodrošināt sākumskolas skolēnu ēdināšanu, ja valsts apņemtos finansēt bērnudārzu pedagogu algas.

Ministre šodien tikās ar LPS pārstāvjiem, pārrunājot arī šo jautājumu. Šuplinska stāstīja, ka šobrīd IZM 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienām velta 19 miljonus eiro, savukārt, pirmsskolas pedagogu atalgojuma maksāšana, ko veic pašvaldības, izmaksā ap 45 miljoniem gadā.

"Ja ministrija saka, ka šajā brīdī nepietiek pat pedagogu atalgojuma grafika piedāvāšanai, tad, vai šāda apmaiņa ir adekvāta," pauda Šuplinska.

Ministre gan vēl turpinās sarunas ar LPS, tomēr pauda, ka ministrijai "citu opciju nav".

Vaicāta, vai pēc šodienas sarunām LPS atbalsta ministrijas priekšlikumu uzņemties brīvpusdienu apmaksu 1.-4.klašu skolēniem, viņa neslēpa, ka atbalsta tam nav. "Savienība uzskata, ka pašvaldības var maksāt brīvpusdienas skolēniem no 5. līdz 12.klasei, bet nepiekrīt, ka situācijā, kad finanšu trūkums ir acīmredzams, viņi pārorientē savu finansējumu un nodrošina brīvpusdienas skolēniem 1. līdz 4.klasē, bet atsakās, piemēram, no pusdienu finansēšanas 8. līdz 12.klasei.

Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA) iepriekš paziņoja, ka pilsētā var nākties atteikties no skolēnu brīvpusdienām, ja tiks īstenots IZM ierosinājums brīvpusdienu nodrošināšanu 1.-4.klašu skolēniem nodot pašvaldībām, jo Liepājas budžetā "nav lieka miljona, kurš stāvētu un gaidītu, kamēr saprotam, kur to tērēt".

Vaicāta, vai ministrijai ir plāns, kā rīkoties, ja pašvaldībām nav brīvpusdienu apmaksai nepieciešamo līdzekļu, Šuplinska sacīja, ka tas ir "jautājums visiem". Pēc IZM rīcībā esošās informācijas, esot ļoti maz pašvaldību, kuras pašas neapmaksātu brīvpusdienas, kas nozīmē, ka "pašvaldībām jāmaina kādi lēmumi", pauda ministre.

Tikmēr ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Andris Gross aģentūrai LETA uzsvēra, ka vēl tikai notiek diskusija par to, vai brīvpusdienu deleģēšanu vispār nodot pašvaldībām. Tāpat nav viennozīmīgi skaidrs, kā tiks sadalīti šajā gadījumā ministrijas ietaupītie 19 miljoni eiro - vai tos piešķirs pedagogu atalgojumam vai citiem mērķiem, tas ir diskutējams jautājums.

Gross pauda pārliecību, ka neviens bērns bez brīvpusdienām nepaliks.

Kā vēstīts, turpinot darbu pie nākamā gada budžeta, IZM rosinājusi brīvpusdienu nodrošināšanas funkciju 1.-4.klašu skolēniem nodot pašvaldībām, tādējādi tam paredzētos 20 miljonus varētu novirzī

Top komentāri

Dauņeksterminators
D
Bērnu dārzs nav suņu viesnīca, bērnu dārzs ir izglītības sistēmas sastāvdaļa. Bērnu dārza pedagogi arī ir pedagogi - izglītības sistēmas sastāvdaļa. Tas ir loģiski un saprotami pat lielākai daļai manu klientu.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
(Divām svarīgu nozaru ministrēm - labklājības un izglītības - būtu jāpadomā par savu ārējo veidolu!) Pirmsskolas pedagaģijas joma jau nu vienreiz ir tā, kur vajadzētu bez kautrēšanās atskatīties atpakaļ un pamācīties no tā, kā bērnudārzu audzinātājas gatavoja PADOMJU laikā un kāda tad bija pirmsskolas izglītības sistēma! Šuplinska jau ir uzņēmusi LV ministru iecienīto meldiņu: NE, NE, NE, NE, un NE - NEVARAM to un NEVARĒSIM šito; tur NEKAS NESANĀKS un šite NEKAS NEBŪS; u.t.t. Uzaicinu Levitu sev raksturīgajā pasīvi agresīvajā tonī ATGĀDINĀT ministriem, ka viņu uzdevums, pienākums un atbildība ir DARĪT, PANĀKT, PAVEIKT, SAKĀRTOT, GĀDĀT! Ja to nevar, tad sniedz atlūgumos un ļauj kādam citam DARĪT.
Krējums Saldais
K
Ja ministrija atteiktos no marasmātiskā jaunā izglītības satura izstrādāšanas un ieviešanas, kā arī liktu atmaksāt visas šī izglītības OIKa izkrāptās naudiņas, tad skolotāju algām pat papilktu pāri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas