Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tautas nobalsošanas dienas kuriozi un pārpratumi

Sestdien, kad notiek tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz noteikt krievu valodu kā otro valsts valodu, piedzīvoti arī dažādi kuriozi un pārpratumi. Diena visas dienas garumā apkopos ziņas no iecirkņiem visā Latvijā un tās tiks publicētas šeit. 

Polijas pilsonis tincina iecirkņa darbiniekus, kā sarīkot referendumu par poļu valodu
Kauguros kāds Polijas pilsonis mēģinājis no iecirkņa darbiniekiem noskaidrot, kā sarīkot referendumu par poļu valodu kā otru valsts valodu Latvijā. Iecirkņa darbinieki gan paskaidrojumos par referenduma ierosināšanas procedūru nav ieslīguši.

Arī Rīgā iecirkņos skandalējas dzērāji
Rīgā sestdienas pēcpusdienā iecirkņos aizturēti divi iereibuši vīrieši, no kuriem viens uzvedies agresīvi. Viens no vīriešiem aizturēts Brīvības ielā Sporta pedagoģijas akadēmijā izvietotajā iecirknī. Vīrietis bijis alkohola reibumā un uzvedies agresīvi. Viņam policija sastādījusi administratīvā pārkāpuma protokolu par sīko huligānismu. Dammes ielā iecirknī aizturēts vīrietis, kurš bijis tādā alkohola reibumā, kas aizskar apkārtējo cieņu. Arī viņam policija sastādījusi protokolu.

Vēlēšanu iecirkņa darbiniecei prasa piecus latus par dalību referendumā

Kāds Latvijas pilsonis, ierodoties Rīgas 61.iecirknī un reģistrējoties balsojumam, iecirkņa darbiniecei, kas reģistrē vēlētājus, par savu dalību referendumā prasījis piecus latus. Saņemot noraidošu atbildi, viņš pauda neapmierinātību, sakot: "Nu tad par velti esmu atnācis." (BNS)

Nesaprot, kurš no biļetenā ierakstītajiem variantiem nozīmē "par"
Rīgā, VEF Kultūras pilī iekārtotajos iecirkņos vairāki krievu valodā runājoši balsotāji nav sapratuši, kurš no biļetenā piedāvātajiem izvēles variantiem ir "par".

Sarkandaugavā vēlas nobalsot vīrs bez pases ar milzīgu somu
Vienā no Sarkandaugavas iecirkņiem sestdien ieradies kāds krieviski runājošs vīrietis ar milzīgu somu, turklāt bez pases un ļoti vēlējies piedalīties referendumā. Saņēmis atteikumu, ka bez pilsoņa pases nav iespējams balsot, vīrietis kādu laiku vēl pastāvējis, paburkšķējis un beigās aizgājis. 

Vīrietis nikns, ka nevar nobalsot ar šofera tiesībām
Kāds sašutis vēlētājs sestdien bija spiests Rīgā atstāt 131.iecirkni, kas iekārtots Stradiņa slimnīcā, jo viņš vēlējās nobalsot ar autovadītāja apliecību. Viņš pamatoja, ka uz tām taču ir rakstīts personas kods. Kungs paudis sašutumu, ka piedalīties tautas nobalsošanā viņam liegts. (BNS)

Kundze nesaprot, kāpēc nevar balsot vairākkārt
Kāda sieviete, kura runāja krievu valodā, 131.iecirknī vēlējusies nobalsot atkārtoti un nesaprata, kāpēc viņa to nevar izdarīt arī šajā iecirknī, jo iepriekš viņa balsoja citviet.

Dublinā krievvalodīgs vēlētājs jautā, kā latviski ir "par"
Vēlēšanu iecirknī Dublinā (Īrija) kāds krieviski runājošs vēlātājs jautāja iecirkņa darbiniecei tā: ""Za" - eto "Par" iļi "Pret"?" Apkārt stāvošajos vēlēt gribētājos tas izraisīja neviltotu jautrību. (Lasītājs Jānis Ozoliņš, Īrijā)

Referenduma dalībniekam nejauši iedod divus biļetenus, vēlētājs iemet urnā abus
Vienā no vēlēšanu iecirkņiem Rīgas centrā kādam tautas nobalsošanas dalībniekam iecirkņa darbiniece netīšām izsniegusi divus biļetenus, kas bija salipuši kopā. Kungs apdomājis, vai vienu no biļeteniem nevajadzētu atdot, taču pēc neilga pārdomu brīža abos biļtenos ievilcis krustiņu pie atzīmes "pret" un iemetis urnā. (Lasītājs Juris, Rīgā)

Karostā mēģina nobalsot ar Krievijas pilsoņa pasi
Liepājā vēlēšanu iecirknī Karostā kāda sieviete vēlējusies piedalīties referendumā ar Krievijas pilsoņa pasi. Viņa bijusi pārsteigta, ka to nevar izdarīt, un apgalvoja, ka būtu balsojusi pret Satversmes grozījumiem. (BNS)

Skrīveros iecirknī skandalē dzērāji
Skrīveros vēlēšanu iecirknī ieradušies divi iereibuši cilvēki, kuri traucējuši iecirkņa darbu, tāpēc izsaukta policija. Kad ieradusies policija, viens skandalētājs jau bija aizmucis, bet otram 1985.gadā dzimušam vīrietim sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā. Arī Rīgā, Baltezera ielā, izvietotajā iecirknī aizturēts 1969.gadā dzimis vīrietis alkohola reibumā. Viņam, tāpat kā Skrīveros aizturētajam, sastādīts protokols. (BNS/LETA)

Māte vēlas nobalsot arī par meitu
Rīgā 41.vidusskolā izvietotajā iecirknī rīta pusē ieradusies kāda kundze, kura vēlējusies nobalsot arī par savu meitu, kura nav varējusi ierasties uz tautas nobalsošanu. Iecirkņa darbinieki paskaidrojuši, ka tā nevar darīt, un sieviete to uztvērusi saprotoši. (LETA)

Nevēloties, lai tikko izdotā pasē iespiestu zīmogu, pamet iecirkni
Kāds kungs 74.iecirknī Rīgā, kas atrodas Pļavnieku ģimnāzijā, atnācis balsot ar tikko saņemtu jaunu pasi. Taču, redzēdams, ka iecirkņa darbiniece pasē gatavojas iespiest zīmogu, pret to iebildis, paņēmis savu pasi un devies prom. (BNS)

Protestē, ka iecirkņos pases pārbauda divreiz
Vairākos vēlēšanu iecirkņos aģentūrai BNS teikts, ka balsotāji pauduši neapmierinātību ar to, ka pases tiek pārbaudītas divas reizes - gan ienākot iecirknī, gan arī reģistrējoties un saņemot balsošanas zīmes. (BNS)

Latviski runājošs Armēnijas pilsonis vēlas nobalsot pret Satversmes grozījumiem
Kāds latviski runājošs Armēnijas pilsonis iecirknī Rīgā vēlējies nobalsot pret Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt valsts valodas statusu. Tas noticis Vidzemes priekšpilsētas 110.vēlēšanu iecirknī. Armēnijas pilsonis ieradies iecirknī, lai nobalsotu pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, un uzsvēris, ka ir lojāls Latvijai. Armēnis solījies nokārtot Latvijas pilsonību, lai turpmāk varētu piedalīties tautas nobalsošanā. (BNS)

Jauniešu grupa mēģina tautas nobalsošanā piedalīties divreiz
Referendumā sestdienas rītā četri jaunieši Rīgas 60.vēlēšanu iecirknī mēģinājuši nobalsot divas reizes. Iecirknī ieradušies pieci jaunieši, taču četriem no grupas jau bijuši zīmogi par dalību referendumā. Jaunieši atzinušies, ka šādi rīkojušies, jo gribējuši pārbaudīt iecirkņa darbinieku modrību. (BNS)

Rīdziniece neizpratnē, kāpēc nevar nobalsot ar nepilsoņa pasi
Kāda rīdziniece vēlēšanu iecirknī Rīgā, Stadiņa universitātē, ieradusies ar nepilsoņa pasi un bijusi izbrīnīta, ka viņai liegta piedalīšanās tautas nobalsošanā. Kundze bijusi izbrīnīta, kāpēc referendumā nevar piedalīties nepilsoņi. (BNS)

Jaunietes sašutušas par situāciju valsts valodas jautājumā
Divas latviešu jaunietes, kuras pašlaik dzīvo Zviedrijā, 38.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Latvijas Dabas muzejā Rīgā, vēlēšanu komisijas priekšsēdētājai paudušas sašutumu par to, kā valsts pieļāvusi tādu situāciju, ka par valsts valodas jautājumu jārīko referendums. (LETA)

Iecirknī beidzas spiedodziņu krāsa
Rīgas 88.vēlēšanu iecirknī Purvciemā beigusies spiedodziņu krāsa. "Kaut kas tāds mums ir gadījies pirmo reizi. Izskatās, ka spiedogu krāsa nav bijusi kvalitatīva, jo tā ir beigusies jau plkst.11, turklāt krāsu nevar uzpildīt," sacīja vēlēšanu iecirkņa vadītāja. Šajā iecirknī arī kāda sieviete negribēja uzrādīt pasi, savukārt cita nevēlējās, ka tiek pierakstīti personas dati. (LETA)

Diena aicina ikvienu lasītāju pastāstīt par pieredzētiem notikumiem, pārpratumiem, kurioziem vai incidentiem, rakstot e-pastu [email protected] vai ziņojot mums Twitter kontā @Dienalv!

Turpmāk vēl! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas