Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tiesas virtuve KNAB kratīšanas dienā

Pagājušā gada 12. novembrī Rīgas apgabaltiesas (RAT) tiesneši rīta cēlienu sāka, iespējams, nenojaušot par turpmākajiem nepatīkamajiem notikumiem savā darbavietā. Arī sēde 204. tiesas zālē sākās pēc plāna, taču pārvērtās iepriekš neiestudētā izrādē tiesnešu izpildījumā, kā to raksturo sēdes dalībniece Inese (vārds mainīts).

Viņas neatlaidību cīņā par meitas aizgādības tiesību atjaunošanu un tiesāšanos ar Rīgas bāriņtiesu (RB) Diena aprakstīja jau iepriekš, un sagadījās, ka apelācijas sūdzības izskatīšana Ineses ģimenes lietā notika dienā, kad RAT apciemoja nelūgti viesi - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvie darbinieki. Tieši viņi, pēc Ineses domām, bijuši novērotās izrādes viesrežisori.

"Tas, ko es redzēju, - tā nav nekāda tiesa!" sieviete raksturo sēdi, kurā tika skatīta viņas laulības šķiršanas lieta, kopmantas sadale un bērna ikdienas aizgādības tiesību jautājums. "Ap pulksten desmitiem, brīdī, kad argumentēju manis iesniegtos pierādījumus, tiesas zālē ienāca kāda sieviete un iedeva [tiesnesei] Ilzei Celmiņai lapiņu, pēc kuras izlasīšanas viņas sejas izteiksme izmainījās. Tiesnese parādīja lapiņu abiem pārējiem sastāva tiesnešiem Madarai Ābelei un Valdim Vazdiķim, visi savā starpā klusi apspriedās, un Celmiņa izsludināja 15 minūšu pārtraukumu. Ejot garām tiesas zāles galā sēdošajai RB loceklei [kura tur bija ieradusies pārstāvēt bērna intereses] Tamārai Andrejevai, Celmiņa ko klusiņām viņai noteica. Arī viņa sēdēja kā ar karstu ūdeni aplieta."

Tiesneši izgājuši no zāles, un pēc mirkļa Inese viņiem sekojusi: "Skatos, stāv Celmiņa, manāmi satraukta runā ar Vazdiķi un Ābeli. Pamanījusi mani, Celmiņa [kolēģiem] pateica, ka ies uz savu kabinetu. Ābele ar Vazdiķi ieskrēja blakus kabinetā, bet pēc brīža iznāca ārā, Ābele mantiju bija nomainījusi pret mēteli un devās prom." Tomēr pēc noteiktā pārtraukuma tiesnešu sastāvs atgriezies sēdes zālē, un, pēc Ineses teiktā, visi acīmredzami nervozējuši.  "Celmiņa pajautāja bāriņtiesas pārstāvei un [manam] vīram, vai viņi iepazinušies ar manis iesniegtajiem dokumentiem un vai tiem piekrīt. Andrejeva piekrita tikai vienam, pārējos [tiesnese] atmeta man atpakaļ, jo vīrs iebilda. Radās iespaids, ka viņš ir kaut kāds galvenais noteicējs."

Tad tiesnese izsludināja iepriekš neplānotu četru stundu pārtraukumu, taču, tā kā Inese noteiktajā laikā neesot varējusi ierasties, viņa uzrakstījusi iesniegumu, lūdzot bez viņas līdzdalības lietu neizskatīt, taču tiesas sastāvs to neņēmis vērā. Inese atklāj, ka rezultātā spriedums bijis viņas vīram pilnībā labvēlīgs un pašu galveno - meitas ikdienas aizgādības tiesības - Inese nav ieguvusi, jo viņai par labu liecinošie dokumenti, tostarp meitas skolotāju atsauksmes, pēc tiesneses konsultēšanās ar pretējo pusi neesot tikuši ņemti vērā.

Pēc sievietes domām, tiesas sēdē novērotais liecina, ka uz Temīdas kalpiem bāriņtiesas lēmumu apstrīdēšanā nevarot paļauties, to ilustrējot gan tiesnešu tramīgums, iespējams, uzzinot par KNAB kratīšanu viņu darbavietā, gan viņas iesniegto pierādījumu noraidīšana par labu bāriņtiesai un viņas vīram, kurš, kā Diena jau vēstīja, ne reizi vien licis Inesei noprast, ka piekukuļojis RB darbiniekus, lai sievietei tiktu pārtrauktas bērna aprūpes tiesības un ikdienas aizgādība nonāktu viņa pārziņā. Minētā iemesla dēļ tiesneses I. Celmiņas iespējamā sačukstēšanās ar bāriņtiesas pārstāvi tikai vairojusi Ineses neticību godīga iznākuma iespējamībai.

Ilze Celmiņa, kura par tiesnesi strādā kopš 2003. gada un RAT pilda arī kolēģijas priekšsēdētājas pienākumus, sarunā ar Dienu noliedz, ka īsi pēc izsludinātā pārtraukuma būtu sačukstējusies ar bāriņtiesas pārstāvi. Tomēr citas Ineses aprakstītās epizodes viņa atzīst, sniedzot tām savu skaidrojumu.

Zīmīti uz viņas galda tiesas sēdē nolikusi viņas palīdze, un tā vēstījusi vien to, ka vajadzīga vadības konsultācija, bet KNAB ierašanās tur neesot bijusi pieminēta: "[Par to] uzzinātu tajā brīdī, kad ienācu savā kabinetā un priekšsēdētājas palīdze man paziņoja, ka ir [ieradies] KNAB. Tur bija jānozīmē tiesnesis no Civillietu tiesu kolēģijas, kas kā novērotājs piedalīsies kratīšanā. To nevar izdarīt neviens cits, to varu tikai es. (..) Pēc tam kad atgriezāmies [tiesas zālē], varbūt mana izteiksme arī nebija ļoti smaidīga un ar dzīvi apmierināta, jo tā ir ārkārtas situācija, kad KNAB ierodas tiesā." Vaicāta, ar ko bija saistīta garāka pārtraukuma izsludināšana īsi pēc sēdes atsākšanās, Celmiņa norāda, ka to noteikusi vajadzība pārliecināties par visiem lietā iesniegtajiem pierādījumiem un sagatavot jautājumus procesa dalībniekiem. To, ka pēkšņais pārtraukums izsludināts KNAB kratīšanas dēļ, Celmiņa noliedz.

RAT pārstāve Inta Šaboha apstiprina tiesneses Madaras Ābeles pārģērbšanos jeb mantijas nomaiņu pret mēteli īsajā pārtraukumā - tas noticis tāpēc, lai izietu uzsmēķēt.

Jāpiebilst, ka 12. novembra KNAB "viesošanās" RAT beidzās ar tiesneses Ivetas Bērziņas aizturēšanu un nākamajā dienā viņa atstādināta no amata. Mediju rīcībā vēlāk nonāca informācija, ka kratīšana veikta arī tiesneses Guntas Ozoliņas kabinetā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 27.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas