Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tiesībsargājošajām institūcijām uzdod veltīt pastiprinātu uzmanību pretkorupcijas pasākumiem

Pieņemot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagatavoto ziņojumu par korupcijas riskiem tiesībsargājošajās iestādēs, valdība uzdevusi tajās veikt virkni pretkorupcijas pasākumu.

Ministru kabinetā (MK) šodien pieņemts KNAB sagatavotais informatīvais ziņojums par korupcijas riskiem tiesībsargājošajās institūcijās un rekomendācijām to mazināšanā, tostarp tika ieteikti personāla vadības, resursu nodrošinājuma, organizatoriskie un iekšējās kontroles pasākumi un principi komunikācijai ar sabiedrību.

Valsts policijai, Valsts robežsardzei un Valsts ieņēmumu dienestam pretkorupcijas uzdevumus paredzēts veikt gan šogad, gan nākamā gada pirmajā pusē, kā arī vairākas no vadlīnijām plānots ieviest pastāvīgi. Institūcijām par uzdevumu veikšanu KNAB būs jāiesniedz informatīvie ziņojumi līdz 2012.gada martam.

Daļā uzdevumu iekļauts darba ar personālu, piemēram, uzdots veikt ar īpašiem korupcijas riskiem saistīto amatu izvērtēšanu un nepieciešamības gadījumos - rotāciju, kā arī pilnveidot institūciju iekšējo kārtību, paredzot obligātu apmācību par pretkorupcijas jautājumiem jaunajiem darbiniekiem.

Tāpat tiesībsargājošajām institūcijām uzdots noteikt, kurās korupcijas riska jomās nodarbinātajām valsts amatpersonām atalgojums ir kritiski zems un rada sarežģījumus mājsaimniecības pamatvajadzību nodrošināšanā, un izveidot vidējā termiņa plānu, kā iestāde novērsīs ekonomiskos priekšnoteikumus šādiem riskiem.

Robežsardzei un policijai tika dots uzdevums izstrādāt iekšējo kārtību, kas nosaka nepieciešamību pretkorupcijas pasākumu plānu saskaņot ar arodbiedrību un iesaistīt sabiedrības pretkorupcijas pasākumu plānošanā, piemēram, rīkojot pretkorupcijas pasākumu sabiedriskās apspriešanas ar komersantu asociācijām, citām biedrībām un nodibinājumiem, ja vien netiek apdraudēts valsts noslēpums.

Minētajām institūcijām būs jāprecizē iekšējā kārtība par rīcību ar dienesta mantu un finanšu līdzekļiem, novēršot šaubas par finansējuma nelietderīgu izmantošanu.

Starp uzdevumiem tiek minēta arī drošu un uzticamu ziņošanas mehānismu izstrāde un pilnveidošana, kā arī iekšējās kārtības izveide informācijas aizsardzībai un datu bāžu pieprasījumu analīzei. VP, VRS un VID būs jāpilnveido tehnisko līdzekļu izmantošana un taktika, lai nepieļautu, ka personām izdodas izvairīties no atbildības par mēģinājumu dot vai piedāvāt kukuli, vienlaikus neradot šaubas par amatpersonas vēlmi provocēt noziegumu.

KNAB tiesībsargājošajām institūcijām arī rekomendē izvērtēt iespēju ieviest godprātības pārbaudes, kas saistītas ar dažādu testa situāciju organizēšanu darba izpildes laikā un vietā.

Kopumā izstrādāti 18 uzdevumu bloki, kurus iestādēm jāveic šā gada laikā un par kuriem līdz 2012.gada martam jāsniedz informatīvais ziņojums KNAB. Daļai no tiem nav nepieciešams papildu finansējums, citiem tas rodams iestādes budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas