Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Sestdiena, 7. septembris
Regīna, Ermīns

Tiesībsargs atbalsta iniciatīvu dekriminalizēt narkotisko vielu lietošanu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam

Tiesībsargs Juris Jansons atbalsta iniciatīvu dekriminalizēt narkotisko vielu lietošanu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga birojs.

Jansons uzskata, ka šobrīd likuma paredzētais kriminālsods nemazina atkarību izraisošu vielu lietošanas tieksmi un neārstē atkarību, gluži pretēji - var atturēt no vēršanās pēc palīdzības.

Šobrīd par narkotiku lietošanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Neviens no kriminālsoda veidiem, tiesībsarga vērtējumā, nav vērsts uz atkarību ārstēšanu vai atkarību izraisošu vielu lietošanas tieksmes mazināšanu.

Kriminālatbildības vietā Jansons piedāvā noteikt kā obligātu pienākumu konsultēties pie ārsta un izpildīt ārsta rekomendācijas, piemēram, ārstēties no atkarības, saņemt rehabilitāciju. Savukārt valstij ir jāizveido atbilstoši brīvi pieejami pakalpojumi, norādīja tiesībsargs.

Kriminālatbildības atcelšana nelegalizētu narkotisko vielu lietošanu, uzsvēra Jansons. Narkotisko vielu lietošana tāpat kā līdz šim būtu aizliegta - bērniem un jauniešiem par to var piemērot administratīvo atbildību.

Bērnus jau pašlaik var atbrīvot no piespriestā soda, piemērojot likumā noteiktos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, piemēram, uzlikt par pienākumu ierasties uz konsultāciju pie psihologa, ārsta vai cita speciālista, norādīja tiesībsargs. Papildus tam bērnam var uzlikt par pienākumu ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas.

Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem izskata tiesa vai pašvaldības administratīvā komisija.

Tiesībsargs pagaidām atturējās vērtēt narkotiku lietošanas dekriminalizāciju pilngadīgām personām.

Kā vēstīts, Veselības ministrija akceptējusi Tieslietu ministrijas izstrādātu priekšlikumu, kas paredz, ka jaunieši par narkotiku lietošanu vairs netiktu krimināli sodīti. Veselības ministrija to kopā ar citiem priekšlikumiem virzīs izskatīšanai Saeimas komisijā rudenī.

Iepriekš "Jauno vienotību" pārstāvošā Ministru prezidente Evika Siliņa atzina, ka atbalsta ieceri dekriminalizēt narkotiku lietošanu jauniešu vidū. Tāpat ieceri atbalsta valdībā pārstāvētā partija "Progresīvie", kā arī iekšlietu resors.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas