Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tiesībsargs vērtē iesniegumu par Hosama Abu Meri draudiem un emocionālo vardarbību

Tiesībsarga birojs pēc Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektores Kristīnes Jučkovičas iesnieguma par veselības ministra Hoasama Abu Meri (JV) draudiem un emocionālo vardarbību saņemšanas šobrīd turpina izvērtēt materiālus.

"Varam apstiprināt, ka Tiesībsarga birojā ir saņemts Kristīnes Jučkovičas iesniegums. Šobrīd notiek informācijas ieguve no iesaistītajām pusēm. Tas, cik savlaicīgi un pilnīgi tiks saņemta lūgtā informācija, ietekmēs jautājuma izskatīšanas gaitu. Šobrīd ir pāragri spriest, kad būs tiesībsarga gala vērtējums. Iesniedzējai ir nosūtīta informācija, ka viņas iesniegums tiek izskatīts," portālam diena.lv pauda Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītaja Ruta Siliņa.

Par ministra agresijas lēkmēm Jučkoviča vērsās arī pie partijas biedrenes, premjeres Evikas Silņas (JV).

Taču pagaidām nav saprotams, vai premjere Siliņa, kuras valdības laikā ratificēta Stambulas konvencija, plāno sniegt savu viedokli par šo jautājumu, jo divu nedēļu laikā ar premjeres preses sekretāra starpniecību diena.lv premjeres viedokli uzzināt neizdevās. Arī pēc atkārtota lūguma ceturtdien netika nepārprotami norādīts, vai atbildes uz jautājumiem tiks sniegtas. 

Piektdienas pašā vakarā premjeres preses sekretārs atsūtīja Dienai šādu lakonisku atbildi: "Ņemot vērā, ka šo vērtē tiesībsargs, Ministru prezidente paļaujas, ka visi jautājuma aspekti tiks vispusīgi izskatīti un izanalizēti."

Jau vēstīts, ka LFAA izpilddirektore Kristīne Jučkoviča vērsusies pie tiesībsarga saistībā ar Abu Meri apvainojumiem un draudiem kādas publiskas sanāksmes laikā. Ministrs sanāksmes laikā sitis ar dūrēm pa galdu, biedējis, draudējis, kā arī pret Jučkoviču vērsis emocionālo vardarbību. Sanāksmes esot ierakstīta audio un īpašu kontekstu notikušajam dod nule Saeimā ratificētā Stambulas konvencija.

Par notikušo ziņoja portāls, nra.lv. Proti, pagājušā gada 28. decembrī sanāksmē par Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību izcēlies pamatīgs konflikts ar bļaušanu starp Abu Meri un Jučkoviču, kura arī ir partijas JV biedre. Sanāksmē piedalījās aptuveni 30 amatpersonas - ministriju valsts sekretāri, nevalstisko organizāciju un profesionālo asociāciju pārstāvji, Veselības ministrijas ierēdņi un veselības ministrs. Diskutējot par iespējām padarīt medikamentus lētākus, sākušies strīdi, Abu Meri uz Jučkoviču kliedzis un izteicis viņai apvainojumus.

Jučkoviča par emocionālo vardarbību pret sevi uzrakstījusi iesniegumu tiesībsargam un partijas JV Ētikas komisijai, cita starpā apelējot arī pie Stambulas konvencijas.

Jučkoviča apstiprinājusi, ka viņa tik tiešām ir vērsusies pie tiesībsarga un JV Ētikas komisijas ar iesniegumiem un informējusi par sanāksmē notikušo arī premjeri.

“Sanāksmes laikā, visticamāk, ar mērķi iebiedēt mani un citus sanāksmes dalībniekus Abu Meri pret mani vērsa emocionālo vardarbību un, manuprāt, viņš izteica arī draudus. Sanāksme bija publiska, piedalījās daudz cilvēku. Tā tika ierakstīta audio. Iesniegumos es aprakstīju notikušo un pamatojos arī uz nupat pagājušajā gadā Saeimā ratificēto Stambulas konvenciju. Jo, manuprāt, šī vēršanās pret mani bija ne tikai par profesionāliem jautājumiem, bet arī pret mani personīgi. Es pat pārjautāju, vai apvainojumi domāti man personīgi, un atbilde bija, ka jā - pret mani personīgi. Sanāksmē piedalījās arī daudzi vīrieši, kuri tieši tāpat kā es pildīja savus darba pienākumus, taču vēršanās notika tieši pret mani. Ministrs kliedza, ka zina, ko esmu darījusi, kur esmu gājusi, ko un kam rakstījusi, un piesolīja, ka iesniegs materiālus par mani Valsts drošības dienestā. Es to uzskatu par draudiem sev. Es uzskatu, ka man kā sievietei un kā latvietei, ejot uz sanāksmi, nav jāsaskaras ar tādu attieksmi - es to neesmu pelnījusi. Nesaprotu, kā demokrātiskā Eiropas valstī vispār var notikt šādas lietas. Es kā māte, kura audzina meitu, uzskatu, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka šādas lietas var būt. Tāpēc uzrakstīju šos iesniegumus, jo uzskatu, ka katrai klusēšanai ir sekas. Ja mēs klusējam par šādu emocionālo vardarbību, tad tā var aizvien vairāk izplatīties un pieņemties spēkā,” sacīja LFAA izpilddirektore.

Uz jautājumu, kā tieši izpaudās emocionālā vardarbība, Jučkoviča atbildēja, ka ministrs vicinājies ar rokām un sitis ar dūrēm pa galdu, izvēlējās tieši viņu kā sava acu skatiena partneri, kliedzis, ka viņa runājot muļķības. Sanāksmes beigās Jučkoviča pateikusi, ka viņai šādas izpausmes nav pieņemamas un tas, ka viņš ir ministrs, nenozīmē, ka viņš nevar tikt kritizēts.

papildināta ar premjeres preses sekretāra komentāru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas