Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tieslietu padome atkārtoti noraida Ekonomisko lietu tiesas izveidi

Tieslietu padome, izskatot Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā Par tiesu varu, kas paredz ekonomiskās tiesas izveidi, atkārtoti paudusi noraidošu viedokli par šādas specializētas tiesas izveidi, aģentūru LETA informēja Augstākās tiesas pārstāve Rasma Zvejniece.

Pēc Zvejnieces sniegtās informācijas, Tieslietu padome joprojām uzskata, ka tiesnešu specializācija iespējama esošajā tiesu sistēmā.

Savukārt Saeimas Juridiskā komisija otrdien izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja šo ieceri.

Vairums Tieslietu padomes locekļu norādījuši, ka neesot pamata mainīt Tieslietu padomes 3.jūnija lēmumu neatbalstīt specializētas ekonomiskās tiesas izveidi, jo joprojām neesot skaidrs pamatojums un argumenti šādas tiesas izveidei, kā arī neesot veikts seku izvērtējums gan jau notikušajām tiesu sistēmas reformām, gan šai plānotajai reformai.

Tāpat Tieslietu padome atkārtoti vērsusi Tieslietu ministrijas uzmanību, ka nepieciešams izstrādāt lietu specializācijas standartus, ņemot vērā pirmo instanču tiesu specializācijas iespējas pēc to apvienošanas lielākās tiesās.

Tieslietu padome norādīja, ka tiesu reformām nepieciešama sistēmiska pieeja, un jaunas tiesas veidošana jāskata kontekstā ar kopējo sistēmu un procesuālajiem likumiem. Tieslietu padomē pēc 3.jūnija sēdes neesot saņemti papildu skaidrojumi par atsevišķas specializētas tiesas veidošanas mērķi un to, kā šāda tiesa, kurā paredzēts skatīt gan civillietas, gan krimināllietas, iekļausies kopējā Latvijas tiesu sistēmā, kāda būs lietu piekritība, nav prognozēti lietu izskatīšanas termiņi un tiesas noslodze, kā arī iespējamie problēmu risinājumi, skaidroja Zvejniece.

Tieslietu padomē darbojas Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, vairāki tiesneši, ģenerālprokurors, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs un arī tieslietu ministrs, kurš pašlaik ir Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns, kurš aktīvi aizstāv šīs likuma izmaiņas, attiecīgi, visticamāk, viedoklis Tieslietu padomē nebija vienbalsīgs.

Padome atbalstīja Saeimā uz otro lasījumu sagatavotos grozījumus likumā "Par tiesu varu" un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas saistīti ar tiesnešu imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās un tiesnešu atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas, ja pret tiesnesi ierosināta disciplinārlieta par pārkāpumu, kas nav savienojams ar tiesneša statusu.

Tieslietu padome piekrita, ka tiesnesim var piemērot administratīvos sodus, drīkst aizturēt administratīvā kārtā un drīkst piemērot piespiedu atvešanu. Tieslietu padome arī piekrita, ka administratīvais sods neatbrīvo tiesnesi no viņa rīcības ētiskuma izvērtēšanas atbilstoši disciplināratbildības procedūrām.

Taču Tieslietu padome neatbalstīja disciplinārsoda uzlikšanas noilguma termiņa pagarināšanu no diviem līdz četriem gadiem pēc disciplinārā vai administratīvā pārkāpuma izdarīšanas dienas. 

Tieslietu padome arī norādīja, ka grozījumiem likumos par tiesneša imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās jāstājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likuma darbības sākumu, kad vairs nebūs paredzēta sankcija - administratīvais arests.

Padome neatbalstīja plānotos grozījumus likumā "Par tiesu varu", kas paredz tiesu priekšsēdētāju iespēju ierosināt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai veikt savas tiesas vai zemākas instances tiesas tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu, ja priekšsēdētājs tiesneša profesionālajā darbībā konstatē apstākļus, kas ir saistīti ar būtiskiem trūkumiem darba organizēšanā vai nepietiekamām profesionālajām zināšanām. 

Tieslietu padome pauda uzskatu, ka tas varētu radīt apdraudējumu tiesneša neatkarībai, turklāt jau šobrīd esot instrumenti tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas izvērtēšanai, proti, tiesu priekšsēdētājam ir tiesības rosināt diciplinārlietu, savukārt Tiesnešu disciplinārkolēģijai arī ir pilnvaras nosūtīt tiesnesi uz profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu.

Tāpat Tieslietu padomes darba kārtībā ir jaunas tiesnešu atlases sistēmas izstrādāšana, ar mērķi ieviest konceptuāli jaunu pieeju, kas atbilstu mūsdienu prasībām tiesneša amatam. Kvalitatīvi jauna tiesneša amata profesionālā standarta izstrādāšanai Tieslietu padome izveidojusi darba grupu, un tā iezīmējusi galvenos principus jaunajam virzienam - kandidāta atbilstība nepieciešamajām profesionālajām, sociālajām un personīgajām kompetencēm, intensīva apmācība un mentorings pirmajā darba gadā tiesā. 

Darba grupa darbu vēl turpina, taču Saeimā otrajam lasījumam jau sagatavoti grozījumi likumā Par tiesu varu, kas saistīti ar tiesneša amata kandidātu atlasi un apmācību. Tieslietu padome atbalstīja priekšlikumus, kas saskan ar padomes darba grupas koncepciju. Piemēram, izslēgt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas iesaisti tiesneša amata kandidātu atlasē, jo turpmāk tas būs tiesneša amata kandidātu atlases komisijas pienākums, un rajona (pilsētu) un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu Tieslietu padome virzīs no tiesneša amata kandidātu atlases komisijas apstiprinātā kandidātu saraksta. Kā arī izslēgt no likuma prasību tiesneša amata kandidātam stažēties. Atbalstīts priekšlikums, ka pēc pirmreizējās iecelšanas rajona (pilsētu) tiesneša amatā vai apstiprināšanas apgabaltiesas tiesneša amatā tiesnesim ir pienākums apgūt jauno tiesnešu mācību kursu.

Top komentāri

Bord aan
B
Visi zin ka Jaunajai kom partijai ir sava Ekonomikas policija, kas atrodas ārpus IeM un pilda Annas un Juraša "pavēles". Vēl savu kabatas tiesu sagribējās?
Rota
R
Tikai idiots Bordans un vina klepja kucite Strike var uzstat ar sadu zizofenisku domu, ka Latvija butu jaizveido kaut kada ipasa Ekanomisko noziegumu tiesa, ipasi jau nemot, ka Latvija reali dzivo 1 200 000 iedzivotaju no kuriem 40% ir pensionari, 20% berni, jauniesi. Vai debilais Biordans un Strike tiesam doma, ka Latvija 95% dzivojoso ir ekanomiskie noziedzinieki?
zvirbulēns
z
Tai padomē vēl nav visiem čuras galvās, un tas priecē! Bordān, neāksties, Latvijai nevajag vēl vienu tiesu, drīzāk jādomā, kā lētāku padarīt Satversmes tiesu, kā šo tiesu pievienot pie Augstākās tiesas. Tie tiesu uguņi tik mazai nācijai ir tā jau baisa nasta!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas