Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Tirgotāji ar iekšlietu ministru diskutē par efektīvāku zagļu sodīšanas mehānismu

Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) ticies ar Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidentu Henriku Danusēviču un Latvijas tirdzniecības uzņēmumu pārstāvjiem, lai meklētu risinājumus, kā labāk cīnīties ar neliela apmēra zādzībām veikalos, kas tirgotājiem ik gadu rada lielus zaudējumus, portālu _Diena.

lv_ informēja LTA.Veikalā, kur iepērkas aptuveni 1500 pircēju dienā, zaudējumi zādzību dēļ pārsniedz 200 tūkstošus eiro gadā. Diskusijas gaitā ar ministru tika nospriests, ka administratīvā atbildība par neliela apmēra zādzībām nav efektīvs problēmas risinājums, tāpēc zagļi jāturpina sodīt krimināli, bet jāmeklē iespējas šādu kriminālprocesu izskatīšanas gaitu vienkāršot un reāli saīsināt līdz dažām stundām zagļa sodīšanai, piemēram, par vienu nozagto alkoholisko dzērienu pudeli.Tāpat tika apspriesta policijas administratīvās sodīšanas prakse par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām. LTA pārstāvji uzskatīja, ka iespējams aprobežoties ar naudas sodu pārdevējam (fiziskai personai), ja tas pārkāpumu veicis pēc savas iniciatīvas, paralēli neuzliekot sodu uzņēmumam (juridiskai personai), ja policija nekonstatē uzņēmēja iniciatīvu šādai nelikumīgai rīcībai. Abas puses pauda apņemšanos, ka juridisko personu saukšana pie administratīvās atbildības varētu notikt, ņemot vērā konkrētā uzņēmuma sociālās atbildības līmeni, nodokļu godprātīgu nomaksu un kā tas ievēro alkoholisko dzērienu aprites likuma normas attiecībā uz pārdevēju instruktāžu - nepārdot alkoholu nepilngadīgajiem.Tika runāts arī par obligātās videonovērošanas ieviešanu tirdzniecības vietās, kas notiek saskaņā ar Iekšlietu ministrijas rosinātajiem grozījumiem alkoholisko dzērienu aprites likumā. Tirgotājus interesēja, lai no sodīšanas viedokļa būtu iespējami saudzīgāka attieksme pret mazajiem uzņēmumiem, it sevišķi, lauku apvidū par nepietiekami modernas aparatūras ieviešanu vai aizkavēšanos ar tās uzstādīšanu. Tomēr LTA pārstāvji iebilda pret Datu valsts inspekcijas uzstādītajām pārmērīgi augstajām birokrātiskajām prasībām pret tirgotājiem saistībā ar personas datu apstrādi videonovērošanas jomā, proti, inspekcijai esot nepamatotas prasības, kas attālinātas no reālās dzīves.Iekšlietu ministrs uzsvēra dialoga svarīgumu ar LTA. Tika nolemts tās ekspertu Austri Kalniņu iekļaut Eiropas Komisijas pamatprogrammas projekta "Mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošana ar mērķi sabalansēt nozieguma sabiedrisko bīstamību, radīto kaitējumu un izmeklēšanā izlietotos resursus" realizēšanas gaitā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas