Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tirgotāju asociācija: Cenu izmaiņu rezultātā dārzeņus pērk vairāk

Samazinātu PVN likmi vajadzētu piemērot ne tikai Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un saknēm, bet arī citai veselīgai pārtikai, piemēram, piena produktiem un zivīm. Samazināts PVN obligāti ieviešams arī ēdināšanā, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

Iepazīstoties ar Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas veikto augļu un dārzeņu cenu apkopojumu Baltijas valstu galvaspilsētās, LTA uzskata, ka Latvijā norādītas paaugstinātas cenas itin visiem produktiem, kuru cenas pārbaudītas janvārī un februārī. Kartupeļi bija nopērkami par 0,26 – 0.36 eiro kilogramā (AREI uzrāda 0,37 eiro kilogramā), burkāni 0,26 – 0,35 eiro kilogramā (AREI uzrāda 0,37 eiro kilogramā), tomāti (importa) 1,69 – 1,89 eiro kilogramā (AREI – 2, 19 eiro kilogramā) un āboli 0,75 – 0.89 Eur/kg (AREI – 1,23 Eur/kg).

Latvijā daudzi produkti diemžēl ir dārgāki nekā kaimiņvalstīs, taču atsevišķi produkti, piemēram, tomāti, ir lētāki kā Igaunijā. To, ka kaimiņvalstīs cenas ir zemākas, nosaka arī klimatiskie apstākļi, piemēram, Lietuvā ir saulaināks laiks, tā komentējusi AREI.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs norāda, ka cenu ietekmē paaugstinātās tirdzniecības izmaksas Latvijā un darbaspēka nodokļi, kā arī energoresursu cena, kas atsevišķās pozīcijās ir būtiski augstāka nekā Igaunijā un Lietuvā.

Maxima Latvija norādījusi, ka PVN likmes samazinājumu no 21% uz 5% ir pamanījis teju ikviens pircējs. Šogad pārdošanas dati janvārī parāda, ka iedzīvotāji visbiežāk savos iepirkumu groziņos likuši kartupeļus, burkānus, sīpolus, kāpostus un tomātus - Latvijai raksturīgo dārzeņu pārdošanas apjomi pieauguši teju par 10%.

Zemkopības ministrija (ZM) apliecinājusi, ka samazinātā PVN likme devusi rezultātu, un ZM parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis uzskata, ka, nesamazinot PVN, cenas veikalos būtu daudz augstākas, piebilst LTA.

Top komentāri

Rasmuss
R
Jā, Lietuva ir jūtami tālāk uz dienvidiem, tur droši vien arī banāni nogatavojas ātrāk un veikalos ir nopērkami par mazākām naudiņām...
apolons
a
Tirgotāji jau atradīs pat Merkūru par liecinieku lai tikai attaisnotu "dziļās rīkles" sindromu. Viņi jau kā vājprāta panākumu definē ka !8% samazinājums izpaužas 2 santīmos. Un galvenais tic ka tie ir viņi tie "labdari". Galvenais, viņi jau būs tie vislielākie laukstrādnieki kas cīnījās ar plūdiem, vētrām un cikloniem. Zemnieki? Nu tie jau tādas blakusparādības, kurām maz sakara ar stihijām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas