Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

TM nosūtījusi Finanšu ministrijai un citām institūcijām priekšlikumus NĪN reformai

Tieslietu ministrija (TM) nosūtījusi Finanšu ministrijai, kā arī citām iesaistītajām institūcijām precizētos priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) reformai, informēja TM.

TM aicina ieviest neapliekamo minimumu 100 000 eiro apmērā uz katru deklarēto personu, kā arī samazināt nodokli dzīvojamās apbūves zemei piecas reizes no 1,5% uz 0,3%.

Tagad iesaistītajām institūcijām būs piecu dienu laikā jāsniedz savi atzinumi par projekta redakciju. Pēc tam grozījumus likumā Par nekustamā īpašuma nodokli TM iesniegs izskatīšanai valdībā. Ja valdības lēmums būs pozitīvs, tad grozījumi būs jāpieņem Saeimai.

Precizētie priekšlikumi tapuši pēc 21.jūlijā Tieslietu ministrijā notikušās sanāksmes par grozījumiem likumā Par nekustamā īpašuma nodokli.

Precizētie priekšlikumi paredz noteikt, ka neapliekamo minimumu nosaka uz katru deklarēto personu 100 000 eiro apmērā, bet vērtības atlikumam, ja tāds ir, piemēro samazinošo koeficientu 0,2. Piemēram, ja mājokļa kadastrālā vērtība ir 80 000 eiro un tajā ir deklarējusies viena persona, nodoklis par mājokli nebūtu jāmaksā. Ja, piemēram, mājokļa vērtība ir 300 000 eiro un tajā deklarējušās divas personas, tad nodokli rēķinātu no 20 000 eiro. Minētais samazinošais koeficients darbotos tikai mājokļiem ar vērtību līdz 500 000 eiro.

Tāpat priekšlikumi paredz visai dzīvojamās apbūves zemei samazināt nodokli no 1,5% uz 0,3%. Minētais samazinājums attiektos pilnīgi uz visu dzīvojamās apbūves zemi.

Saskaņā ar TM aprēķiniem, īstenojot šīs izmaiņas, pašvaldību kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2022.gadā būtu vismaz 232 miljoni eiro. Salīdzinājumam, 2018.gadā pašvaldības faktiski iekasēja 207 miljonus eiro. Tieslietu ministrijas ieskatā minētā ieņēmumu prognoze ļauj runāt par nodokļa likmes samazināšanu komersantiem uz pusi.

"Tiesības uz mājokli ir fundamentāla pamattiesība. Tāpēc mēs aicinām atcelt nekustamā īpašuma nodokli primārajiem mājokļiem un uz pusi samazināt likmes komersantiem. Mūsu veiktie aprēķini liecina, ka risinājumu ir iespējams atrast," norāda Jānis Bordāns (JKP).

15.jūlijā Valsts zemes dienests sabiedriskajai apspriešanai nodeva uz 2022.gadu projektētās kadastrālās vērtības, kas saskaņā ar valdības dotu uzdevumu pārrēķinātas atbilstoši nekustamo īpašumu vērtībai tirgū. Lai šīs kadastrālās vērtības 2022.gadā stātos spēkā, tās ir jāapstiprina Ministru kabinetā.

Tieslietu ministrs iepriekš paudis nostāju, ka nevirzīs šo projektu apstiprināšanai valdībā kamēr nav garantiju, ka tiek ieviests neapliekamais minimums primārajam mājoklim un mazinātas nodokļu likmes komersantiem.

Top komentāri

Bordān! Savaldi tiesu izpildītājus!
B
Ņemot vērā, ka mājoklis pieder pie pamattiesībām, ir jāpārtrauc cilvēku izlikšana no mājokļiem parādu un citu nesvarīgu iemeslu dēļ!
LEIŠKALNA FORMULA
L
Pie pašas Tieslietu ministrijas saražotā kadastrālo vērtību brāķa, labākais risinājums ir aizvietot nenormālo nekustamā īpašuma nodokli ar īpašuma lielumam un iedzīvotāju ienākumiem samērīgu infrastruktūras uzturēšanas maksājumu
Jāatceļ arī īres maksa u.c.
J
Ņemot vērā, ka mājoklis pieder pie pamattiesībām, jāatceļ visi maksājumi, kas saistīti ar samērīgu mājokli, tostarp arī īres un apsaimiekošanas maksa, maksa par siltumu u.c.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas