Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Traģēdija Tatros: Vairāk jautājumu nekā atbilžu

Kaut gan kopš traģēdijas Slovākijā, Tatros, jau pagājusi vairāk nekā nedēļa, jautājumu joprojām ir vairāk nekā atbilžu, pirmdien vēsta avīze Diena.

Dienai norāda Slovākijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Petars Lazarovs, policija lietu joprojām izmeklē. Tomēr viņš piebilst, ka ik gadu Tatros tiek piedzīvoti traģiski negadījumi: "Daudzi cilvēki neņem vērā drošības noteikumus, viņi kalnos dodas slikti sagatavojušies, piemēram, nepiemērotās drēbēs vai sliktā veselības stāvoklī. Tas, ka Tatros ir neprognozējami laikapstākļi, nav nekas jauns, un, ja cilvēks tam nav sagatavojies, ekskursija var beigties traģiski."

Šogad Tatros izdzisa Vitas un Ilzes dzīvība. Viņas bija grupā, kuru vadīja ceļojumu aģentūras Impro gide. Sieviete oficiālajā paziņojumā Impro Facebook profilā izklāstīja nelaimes apstākļus un norādīja, ka uzņemas vainu un par notikušo jūtas slikti. Ceturtdien nelaiķes tika nogādātas piederīgajiem, svētdien notika bēres.

Impro valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs sarunā ar Dienu nopūšas, sakot, ka diez vai kādreiz taps zināms, kāpēc abas sievietes nolēma doties pretējā virzienā. "Nomaldīšanās te ir izslēgta, jo nevar sajaukt iešanu pret kalnu ar iešanu no kalna. Vienīgā kaut cik pieņemamā versija ir tāda, ka viņas savā prātā bija izdomājušas nevis iet pa to pašu taku atpakaļ, kā tika stingri pieteikts, bet iet pa dzelteno marķējumu un tālāk caur zilo, pa kuru turp un atpakaļ līdz Zbojnicka chata gāja grupas lielākā daļa. Zilā krāsa nozīmē pašu vieglāko kategoriju, praktiski - iešana pa Gaujas Nacionālo parku. Ja tas tā bija, tas bija neprāts. To [dzeltenā marķējuma taku] spēj iziet tikai cilvēks ar teicamu fizisko sagatavotību. Tas līmenis nebija piemērots 60-70 gadu vecām kundzēm, kuras jau bija pamatīgi nogurušas, aizejot līdz Teryho chata, kur tika ēstas pusdienas un kur bija jāgriežas atpakaļ," notikušā versiju izklāsta Klinovičs.

Abām kundzēm līdzi bijuši mobilie telefoni. Kaut gan ne visur ir uztveršanas zona, vienu no sievietēm izdevies sazvanīt, tikai viņa necēla klausuli.

Slovākijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Lazarovs norāda, ka tieši signāls ļāvis noteikt aptuveno teritoriju, kur kundzes atradušās. "Sieviešu meklēšanā tika iesaistītas vairākas glābēju komandas, kas šo teritoriju pārmeklēja. Kopumā meklēšanā iesaistījās vairāk nekā 40 profesionāļu." Iespējamais sieviešu nāves iemesls ir hipotermija. Vai tas tā patiešām bijis, noskaidrosies medicīniskajā ekspertīzē.

Dienas aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji uzsver, ka Impro ir viens no tiem uzņēmumiem, kas pret saviem klientiem izturas ar ļoti lielu atbildību. Tāpat, kaut gan Impro nav Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) biedrs, arī tā kompānijas darbību un attieksmi pret klientiem vērtē kā ļoti atbildīgu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 5.oktobra, avīzē Diena

Top komentāri

Ceļotāja
C
Tomēr jautājums Impro: ja dzeltenā taka ir piemērota tikai fiziski ;loti trenētiem cilvēkiem, tad kāpēc sākotnējais maršruts to paredzēja? Tikai slikto laika apstākļu dēļ gide pieņēma lēmumu un lika visiem griezties atpakaļ. Vai vispār grupā drīkstēja atrasties kalnos nepieredzējuši cilvēki, kad bija nosprausts maršruts sasniegt 2300 m virsotni? Pat ja laiks būtu bijis "normāls", vai šād veida pārgājieni piemēroti masu tūrismam? var jau teikt, ka sievietēm pašām bija jāizvērtē spēki utt., tomēr jāsaka, ka cilvēki šādus grupu braucienus uzskata par pārbaudītiem un drošiem. 50 cilvēku grupa kāpšanai līdz ledāju zonai ar vienu vadītāju? Vieglprātīgi no Impro vadības puses!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas