Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Trešdien valdībā skatīs VM sagatavotu "atvieglojumu pakotni"

Ceturtdien, 27.maijā, valdībā plānots skatīt Veselības ministrijas (VM) sagatavotu "atvieglojumu pakotni", izriet no koalīciju veidojošo partiju pārstāvju teiktā šodien preses konferencē pēc Sadarbības sanāksmes.

Sākotnējā uzrunā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka šobrīd valstī ir divas labas ziņas. Pirmā no tām ir saistīta ar vakcinācijas tempu, kurš pēdējo nedēļu laikā raiti turpina attīstīties, un ik nedēļu pret Covid-19 tiek vakcinēti apmēram 5% Latvijas sabiedrības.

Premjers klāstīja, ka iedzīvotāju interese par vakcināciju ir liela, un par to viņš pateicās iedzīvotājiem un mediķiem. Valdības vadītājs uzsvēra, ka vakcinācija ir veids, kā pasargāt sevi un savus tuviniekus no nopietnas saslimšanas, nonākšanas slimnīcā un nāves.

Politiķis piebilda, ka svarīgi šo procesu turpināt, lai pakāpeniski panāktu pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu vidējos rādītājus.

Tikmēr otrā labā ziņa esot tāda, ka šobrīd redzama skaidra tendence, ka Latvijā krītas saslimstības ar Covid-19 rādītāji. Tas tostarp esot arī, pateicoties vakcinēto personu skaita pieaugumam.

Kariņš atklāja, ka rīt, 27.maijā, valdībā tiks skatīti VM sagatavotie grozījumi, kas paredzēs noteiktus atvieglojumus vakcinētām personām. Premjers uzsvēra, ka ir jādara viss, lai varētu atgriezties pēc iespējas tuvāk normālai ikdienas dzīvei, vienlaikus viņš piebilda, ka svarīgi ir nepārsteigties.

"Mēs vēl aizvien dzīvojam diezgan bīstamā teritorijā, un saslimstība ir diezgan plaša, īpaši salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm. Mēs ejam pareizā virzienā, taču galvenais ir nepārsteigties un mērķtiecīgi virzīties uz atgriešanos pēc iespējas normālākā dzīvē, nezaudējot modrību," teica politiķis.

Tikmēr, lūgti pastāstīt, kādus priekšlikumus atvieglojumiem katras partijas ministrijas ir iesniegušas Operatīvās vadības grupā (OVG) un par kādiem potenciālajiem atvieglojumiem koalīcijā jau panākta vienprātība, koalīcijas partneru pārstāvji bija atturīgi.

Premjers norādīja, ka priekšlikumus neiesniedz tikai partijas, bet arī sociālie un sadarbības partneri. Viņš teica, ka rīt plānots skatīt "vienu plašu pakotni", ko VM ir virzījusi sadarbībā ar ekspertu grupu.

Kariņš atzina, ka ar visiem dokumentiem vēl nav iepazinies, jo tas esot ļoti dinamisks process, tomēr viņš norādīja, ka valdība savos lēmumos pamatā ir vadījusies, balstoties kopīgajā ekspertu atzinumā. Viņš plāno, ka arī šajā jautājumā valdība lems, balstoties uz ekspertu pausto.

Viņaprāt, ir svarīgi ieviest skaidrību, kādos konkrēti termiņos šīs priekšrocības vakcinētajām personām būtu pieejamas. Šie atvieglojumi varētu kalpot kā atgādinājums tiem, kuri varbūt vēl nav izlēmuši vakcinēties.

Tikmēr "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītājs Māris Možvillo norādīja, ka vairāki deputāti bija rosinājuši atjaunot treniņus "jaunajām hokeja cerībām", tomēr viņš nezina, vai tas izdiskutēts šodien notikušajā OVG sēdē. Parlamentārietis šo priekšlikumu pamatoja ar to, ka jaunieši nevar trenēties hokejā bez ledus, un, viņaprāt, nekas netraucē atsākt jauniešu treniņus hokejā. No Nacionālās apvienības pārstāvja Imanta Parādnieka teiktā izriet, ka arī viņa pārstāvētais politiskais spēks iesniedzis šādu rosinājumu.

Arī Saeimas deputāts un Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis Gatis Eglītis pievienojās kolēģu iepriekš paustajam, sakot, ka šis jautājums par hokeja treniņiem ir jāatrisina. "Sešus mēnešus būtībā bērniem nav bijusi iespēja trenēties uz ledus. Ceru, rīt valdībā kaut kas tiks runāts šai sakarā, bet zinu, ka arī Saeimā koalīcija ir iesniegusi vairākus priekšlikumus grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā," informēja deputāts.

Savukārt "Attīstībai/Par!" pārstāvis, Saeimas deputāts Juris Pūce norādīja, ka vēl aizvien notiek OVG sanāksme, kurā tiek rakstīti un precizēti dažādi priekšlikumi. Viņš teica, ka šīs "atvieglojumu pakotnes" mērķis ir dot iespēju un motivāciju. Tāpat viņš atgādināja, ka valdība ierobežojumus nav noteikusi tāpēc vien, ka tos ļoti gribētos.

LETA jau ziņoja, ka Ekonomikas ministrija (EM) rosinājusi noteikt, ka pret Covid-19 vakcinētajām personām nebūtu pienākums ievērot prasību lietot sejas aizsargmasku vai respiratoru un ievērot divu metru distanci.

Tāpat EM rosinājusi noteikt, ka uz vakcinētajām personām neattiektos prasība ievērot pašizolācijas ierobežojumus, ceļojot vai dodoties darba braucienos, kā arī Latvijā papildus noteiktās stingrās epidemioloģiskās drošības prasības.

Savukārt Finanšu ministrija rosinājusi atļaut pret Covid-19 vakcinētajām personām valsts institūciju sniegtos pakalpojumus saņemt klātienē pēc iepriekšēja pieraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas