Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Truksnis: Mājasadarbi saistībā ar Ķemeriem jāpilda valstij

Finanšu ministrijas (FM) prasības saistībā ar aizdevuma izsniegšanu Jūrmalai vēsturiskā Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādei nav saprotamas, rada bažas par aizdevuma saņemšanas iespējām un uzliek pienākumu pašvaldībai "pildīt mājasdarbus", kas ir valsts un citu institūciju kompetencē, norāda Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (Zaļo un zemnieku savienība).

Lai gan dienas laikā tiešam komentāram Jūrmalas mērs nebija sazvanāms, vakarpusē izplatītā paziņojumā G.Truksnis uzsvēris, ka ir neizpratnē par noteiktajiem papildus nosacījumiem pašvaldībai aizdevuma saņemšanai no valsts.

"Šodien padomes sēdē Jūrmalas dome sniedza vispusīgu informāciju par pieprasījuma mērķiem un pašvaldības finansiālajām iespējām Ķemeru sanatorijas kompleksa glābšanai. Sēde norisinājās pozitīvā un konstruktīvā gaisotnē, tādēļ it kā guvām pārliecību, ka mūsu pieprasījums valstiski tiek atbalstīts un vienīgais, kas domei jāizdara – jāiesniedz precizējoša informācija, ko arī plānojam šonedēļ izdarīt. Taču pēc padomes sēdes FM mājaslapā tika publicēta informācija, kas īsti neatbilst padomes sēdes laikā runātajam un faktiski uzliek Jūrmalas domei par pienākumu "pildīt mājasdarbus", kas ir valsts un citu institūciju, nevis Jūrmalas domes kompetencē," klāsta pilsētas mērs.

Jūrmalas dome uzsver, ka no savas puses saistībā ar vēsturisko Ķemeru kompleksu ir pieņēmusi vairākus būtiskus stratēģiskus lēmumus.

"Esam pārliecināti, ka domes apņemšanās patlaban ir vienīgais risinājums, lai glābtu kultūrvēsturisko pieminekli, kam steidzami, vēl pirms sākas ziemas sezona, nepieciešama konservācija. Jebkura birokrātiska kavēšanās realitātē apdraud ēkas stāvokli, kas jau šobrīd ir vērtējams kā kritisks," klāsta G.Truksnis.

Viņš arī uzsver, ka padomes sēdē pašvaldība sniegusi vispusīgu informāciju gan par pieprasījuma mērķiem, gan pašvaldības finansiālajām iespējām kompleksa glābšanai.

"Sēde norisinājās pozitīvā un konstruktīvā gaisotnē, tādēļ it kā guvām pārliecību, ka mūsu pieprasījums valstiski tiek atbalstīts un vienīgais, kas domei jāizdara – jāiesniedz precizējoša informācija, ko arī plānojam šonedēļ izdarīt. Taču pēc padomes sēdes FM mājaslapā tika publicēta informācija, kas īsti neatbilst padomes sēdes laikā runātajam un faktiski uzliek Jūrmalas domei par pienākumu "pildīt mājasdarbus", kas ir valsts un citu institūciju, nevis Jūrmalas domes kompetencē,” neizpratni pauž pilsētas mērs.

Pašvaldība arī norāda, ka viena no svarīgākajām padomē pārrunātajām problēmām bija par iespējamajiem riskiem saistībā ar mantinieku tiesību aizsardzību Latvijā un kreditoru interešu neievērošanu. Zvērinātu advokātu birojs Raidla Lejiņš & Norcous arī publiskojis vēstuli, kurā norādīts, ka Ķemeru sanatorijas pārdošana Jūrmalas domei bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm. Taču Jūrmalas dome neredz pamatu atcelt savu lēmumu iegādāties Ķemeru sanatorijas kompleksu par piespiedu pārdošanas vērtību, lai nodrošinātu tā iekonservēšanu un saglabāšanu. Savukārt vēstulē minēto risku izvērtējums ir valsts pienākums. Tāpat nekustamā īpašuma atbrīvošana no apgrūtinājumiem ir maksātnespējas administratora, nevis domes pienākums, uzsver Truksnis.

Jūrmalas mērs sola, ka šīs nedēļas laikā padomei tiks iesniegts rakstisks apliecinājums, ka pašvaldība ir spējīga nodrošināt nepieciešamo finansējumu sanatorijas kompleksa uzturēšanai un konservācijai no sava budžeta, kā arī jau no šā gada budžeta līdzekļiem šiem mērķiem piešķirt 236 tūkstošus latu.

"Jūrmalas dome no savas puses ir veikusi visas nepieciešamās darbības, lai uzņemtos atbildību par kultūrvēsturiskās vērtības – Ķemeru sanatorijas – glābšanu. Tas, kas šobrīd ir nepieciešams – lai valsts atrisina tos jautājumus, kas ir tās kompetencē. Turklāt tas jādara steidzami, bez nevajadzīgiem birokrātiskiem šķēršļiem, jo Ķemeru sanatorijas glābšanas darbi ir jāsāk nekavējoties. Jūrmala ir gatava uzņemties šo atbildību, un vēlamies, lai valstiski tas nepārprotami tiktu atbalstīts," klāsta G.Truksnis.

Jau vēstīts - Finanšu ministrija paziņojusi, ka Jūrmalas dome varēs saņemt prasīto 4,67 miljonu latu aizdevumu Ķemeru sanatorijas iegādei, ja izpildīs uzdotos mājasdarbus un iesniegs trūkstošo informāciju, kas apliecina, ka izvēlētais Ķemeru sanatorijas iegādes darījums atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas