Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tūristus piesaistīs ar ziediem

Vietējo ceļotāju skaita kritumu cer kompensēt, sadarbojoties ar Rietumeiropas un Krievijas firmām

Siltumnīcu ierīkošana ir vēsturiska nepieciešamība, jo arī barona Volfa laikos Vecgulbenes muiža varēja lepoties ar lielu dārzniecību, bet muzeja ēkā bija iekārtota krāšņa oranžērija, - uzskata Vecgulbenes muižas kompleksa saimnieki, kas blakus Gulbenes vēstures un mākslas muzeja ēkai uzbūvējuši siltumnīcas, kuras šopavasar saulē spīdina stikla jumtus. Tajā kuplo visdažādākie puķu stādi. Arī tagad viena no siltumnīcām tiks atvēlēta siltzemju augiem, bet uzņēmēji cer, ka ar laiku novada muzejs varēs pārcelties uz restaurēto Sarkano pili, bet oranžērija atgriezīsies vecajā ēkā. Tikai pirms diviem gadiem no drupām pamazām atjaunotā Vecgulbenes muiža ir kļuvusi par tūristu iecienītu objektu Vidzemē, pagājušajā gadā saņemot Tūrisma attīstības valsts aģentūras balvu Veiksmīgākais jaunais darījumu tūrisma produkts 2008. Kompleksa projektu vadītājs Jānis Ločmans uzskata, ka pašlaik izdzīvot varēs tikai tie tūrisma uzņēmumi, kuri pratīs klientiem piedāvāt gan kvalitatīvu apkalpošanu, gan arī jaunas, interesantas papildu vērtības.

1300 kvadrātmetru platībā pašlaik nodarbināti četri strādnieki. Košumaugi paredzēti gan muižas parkam, gan tirdzniecībai, jo, kā uzsver J.Ločmans, kompleksa uzturēšana prasa līdzekļus, tāpēc jādomā, ko ražot, lai iegūtu peļņu. "Pagaidām te ir tikai dekoratīvie augi, bet, ja izrēķināsim, ka tas atmaksājas, audzēsim arī ekoloģiski tīrus dārzeņus. Tas ir tāds aizraujošs process - visu laiku pētīt, mācīties, lai varētu konkurēt ar citiem audzētājiem. Tagad jebkurš bizness ir riskants, tāpēc jādomā, kā piedāvāt pilnu pakalpojumu spektru, tai skaitā arī dārzu projektēšanu, pieredzes apmaiņas seminārus daiļdārzniecībā, floristikas kursus." Tiek turpināti vairāki aizsāktie projekti - muižas parka labiekārtošana, rotondu un gājēju tilta ierīkošana, rudenī sagatavota augsne, lai stādītu rožu dārzu, kas būs līdzīgs Rundāles pils dārzam, tikai mazāks apjomā.

Kaut arī šajā sezonā pieteikumu skaits sarucis, muižas kompleksa saimnieki cer tūristu skaita kritumu kompensēt gan intensīvi strādājot ar Rietumeiropas un Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas tūrisma firmām, gan arī piedāvājot jaunus produktus - pastaigas pa muižas parkiem, velosipēdu nomu, iespēju iegādāties grieztos ziedus, floristikas kompozīcijas. "Tagad cilvēki vairāk taupa naudu, atkal ballītes rīko mājās, noalgo saimnieci, paši pērk produktus. Tā ir tendence, kas mums atņem klientus, taču ar to ir jārēķinās. Mēs varam konkurēt, vienīgi piedāvājot kvalitatīvāku un lētāku produktu. Nav atšķirības, vai tas ir tūrists no austrumiem vai no rietumiem, vai tepat vietējais iedzīvotājs, prasības ir vienādas, par savu naudu ikviens grib saņemt adekvātu pakalpojumu. Tas arī būs noteicošais, vai klients gribēs atbraukt vēlreiz. Protams, kādu laiku būs kritums, bet šis ir tas periods, kad jābūt optimistiem un jāpārdzīvo," pārliecināts J.Ločmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas