Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

TV 3: Par Meroni darījumiem ierosināti divi kriminālprocesi

Šveices advokāta Rūdolfa Meroni darbība šobrīd tiek izmeklēta divos kriminālprocesos, svētdien vēsta TV 3 raidījums Nekā personīga. Darījums ar Ventspils naftas akcijām apstrīdēts vismaz divās tiesvedībās. Meroni kontroli pār Ventspils uzņēmumiem joprojām pastiprina, un pirms pāris nedēļām iegādājies vēl vienu uzņēmumu. Oficiāli gan šai un citām Meroni firmām kā patiesā labuma guvēja reģistrēta līdz šim Latvijā nezināma uzņēmēja. Laikraksts Diena 1. februārī vēstīja, ka Ventbunkers pilnībā nonācis Meroni kontrolē, kur savu ietekmi realizē caur uzņēmuma vienīgo oficiālo labuma guvēju - Austrijas iedzīvotāju Ursulu Harandu, kura publiski tiek dēvēta par advokāta grāmatvedi.

Pirms 10 gadiem tiesa sāka skatīt krimināllietu, kurā Aivars Lembergs tika apsūdzēts aizliegtos darījumos. Apsūdzība uzskata, ka viņš izmantoja savu amatu un ietekmi, lai tiktu pie kukuļiem un daļām uzņēmumos, tāpēc ienākumi un īpašumi esot bijuši jāslēpj, un to palīdzējis izdarīt Meroni. Viņš bija galvenais firmu tīkla pārzinātājs un kļuva arī par galveno liecinieku kriminālprocesā pret Lembergu. Prokuratūra uzticēja Meroni pārvaldīt arestētos īpašumus, kuru vērtība 2007. gadā tika lēsta no 150 līdz pat 300 miljoniem ASV dolāru.

"Tā situācija veidojās tādā veidā vēsturiski, ka šo mantu, šos aktīvus šī persona pārvaldīja arī pirms kriminālprocesa, proti, patiesā labuma guvēji ir uzticējuši šo mantas pārvaldību Rūdolfam Meroni paši labprātīgi. Acīmredzami pastāvēja uzticības attiecības viņu starpā un šāda mantas nodošana varēja notikt," raidījumam pauda Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss, piebilstot, ka "persona ir brīdināta par to, ka ir aizliegts rīkoties pretēji principam, kas varētu novest pie mantas izšķērdēšanas, samazināšanas un tamlīdzīgām darbībām. 

Šonedēļ intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uz jautājumu, vai Meroni mantu izsaimniekojis, atbildēja nekonkrēti: "Pašlaik nav pamata uzskatīt, ka Šveices advokātam Rūdolfam Meroni uz krimināllietas iztiesāšanas laiku glabāšanā nodotā Aivara Lemberga iespējamā manta būtu izsaimniekota, bet nevaru arī apgalvot, ka viss ir pilnīgā kārtībā, jo manā rīcībā nav tādas informācijas."

Ventspils tranzītkarā viena no centrālajām cīņām notika uzņēmumā Ventbunkers. Kompānijai piederēja naftas terminālis un vērtīgas daļas citos uzņēmumos, tajā skaitā pastarpināti arī Ventspils naftā. Pēc Lemberga daļu aresta Meroni tur kontrolēja 43% akciju. Tad cits Ventbunkera akcionārs Oļegs Stepanovs zaudēja starptautiskā strīdā ar koncernu Vitol, viņa akcijas un līdz ar to kontrolpakete nonāca Meroni rokās.

Meroni ieguva arī pārējās akcijas, kam naudu ņēma no paša Ventbunkera koncerna līdzekļiem. 2015. gadā no Ventspils naftas akciju pārdošanas Ventbunkers nopelnīja 80 miljonus eiro. Gadu vēlāk Ventbunkera akcionāri Olafs Berķis, Igors Skoks un Genādijs Ševcovs ierindojās starp lielākajiem pelnītājiem.

Tas radīja aizdomas, ka viņi savas daļas Ventbunkerā pārdevuši, pretī saņemot Ventbunkera naudu. To apstiprināja arī izmaiņas kompānijas vadībā. Šādu rīcību aizliedz likums.

Par finanšu caurspīdīgumu pārliecināties nevar, jo iesaistītās firmas kopš tā laika obligātos finanšu pārskatus nav iesniegušas.

Par Meroni darbību jau vismaz kopš 2014. gada norit izmeklēšana Valsts ieņēmumu dienesta sāktā kriminālprocesā. Valsts ieņēmumu dienestā Nekā personīga nesniedza atbildi par šī kriminālprocesa pašreizējo statusu. Tagad Meroni darījumiem uzmanību pievērsusi arī Valsts policija, kas izmeklē Ventspils naftas pārdošanu. Ventspils nafta, iespējams, pārdota par mākslīgi samazinātu cenu. Valsts policija šo kriminālprocesu atsakās komentēt.

Likumsargi apstiprina, ka ir sākts kriminālprocess par kādas juridiskas personas finanšu līdzekļu iespējamu piesavināšanos un legalizāciju. Meroni apgalvo, ka nekādos kriminālprocesos nav pratināts. Par Ventspils naftas darījuma cenu strīds norit arī vismaz divās civillietās. Meroni noliedz, ka cena bijusi pārāk maza. Tā esot bijusi augstāka nekā biržā, un tā bijusi mazākuma pakete. Cenu esot ietekmējusi arī kravu samazināšanās caur Latviju.

Iespējams, likumsargu interese un tiesvedības ir iemesls tam, ka Meroni kontrolētajos uzņēmumos kā patiesā labuma guvēja reģistrēta līdz šim Latvijā nepazīstamā Ursula Haranda, par ko ziņoja laikraksts Diena.



Meroni apgalvo, ka viņa pārstāvēto ārvalstu uzņēmumu īpašniece vienmēr ir bijusi Haranda, tomēr advokāts atzīst, ka pašlaik datu bāzēs redzamais Ventbunkera patiesā labuma guvēju atspoguļojums nav korekts un tuvākajās dienās tas tikšot izmainīts. Piemēram, reģistrā esot jābūt arī Aivaram Lembergam.

Darījumi ar Ventspils tranzītbiznesa firmām turpinās. Nule Meroni vadīto uzņēmumu grupa iegādājusies firmu Livevo. To pirms trim mēnešiem dibināja septiņi pazīstami tranzītbiznesa pārstāvji, pamatkapitālā ieguldot 700 000 tūkstošus eiro vērtas kompānijas L.V.K. akcijas. Jaundibinātās firmas svarīgākais īpašums – pieci miljoni dolāru Šveices banku kontos, kas jau 11 gadus ir arestēti.

Līdz pat 2007. gadam nozīmīgs uzņēmums Ventspils tranzīta naudas plūsmā bija komandītsabiedrība Ventspils ekspedīcija loģistika, kas iekasēja procentus par kravām. Tad aizdomās par naudas atmazgāšanu tika aizturēta firmas grāmatvede Gita Grasmane, un bizness aprāvās. Šī lieta aizvien ir prokuratūrā. Šī uzņēmuma peļņa sasniedza 20 miljonus eiro gadā, īpašnieki slēpās Maltā un Jaunzēlandē reģistrētu uzņēmumu ķēdē. Arestēto piecu miljonu īpašnieks –  Latvijas uzņēmums L.V.K., kura akcionāri bija visi Ventspils tranzītbiznesa smagsvari, tostarp Lembergu ģimene.

Tiesa skatījusi lūgumus arestētās mantas glabātāju Meroni nomainīt un vērtēt viņa rīcības likumību saistībā ar arestēto mantu. Tiesnesis lūgumus noraidīja kā nepamatotus.

"Lietas iztiesāšanas laikā tiesā tika saņemti procesa dalībnieku lūgumi par arestētās mantas glabātāja Rūdolfa Meroni maiņu un viņa rīcības likumības izvērtēšanu saistībā ar arestēto mantu. Tiesa uzklausot procesa dalībnieku viedokļus, tai skaitā valsts apsūdzības uzturētāju viedokli, ka fakti, kuri liecinātu par arestētās mantas izsaimniekošanu jeb izšķērdēšanu, netika konstatēti, minētos lūgumus noraidīja kā nepamatotus," pastāstīja tiesnesis Boriss Geimans.

Prokurors Juriss uz jautājumu, vai viņam nav bažu, ka šī tiesa beigsies, bet sāksies nākamā - nu pret Rūdolfu Meroni, atbildēja: "Es nezinu, vai vajag bažīties, galvenais ir tas, ka ir jāseko līdzi tai informācijai, kas nāk, un tas ir būtiskākais, to arī valsts apsūdzības uzturētāji arī dara.

Ja būs pamats, tad vērsīsimies pret jebkuru personu, kura mēģinās izšķērdēt šādā veidā, varbūt prettiesiski, līdzekļus.

Nav nozīme, kura no personām tā būs - vai apsūdzētais vai kāda cita persona mēģinās ietekmēt arestētās mantas īpatsvaru. Protams, ir jāseko reakcijai. Ja tās nebūs, tātad viss ir kārtībā."

Top komentāri

vārds
v
PROKURATŪRA (!) ieceļ zagli zaglim par uzraugu ; par sekām nav jābrīnās...
reptilis
r
Par dažiem nesamaksātiem centiem VID sūta draudu vēstules......,bet miljonu zadzējiem jau citi likumi:)))))))
KPV LV
K
tie ir meli: Mes Meroni nepazistam................
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas