Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

UR nosaka liegumu kapitāldaļām, kuru iespējamais patiesais labuma guvējs esot Lembergs

Uzņēmumu reģistrā (UR) trešdien reģistrēts prasības nodrošinājuma līdzeklis - noteikts aizliegums jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību - jebkuriem aktīviem noteiktās kapitālsabiedrībās, kuru iespējamais patiesais labuma guvējs ir Ventspils mērs Aivars Lembergs, informēja UR.

2011.gada 14.jūlijā UR tika saņemts Rīgas apgabaltiesas zvērinātas tiesu izpildītājas Jolantas Šubrovskas paziņojums par Lielbritānijas Augstākās tiesas 2011.gada 20.aprīļa lēmuma (iesaldēšanas rīkojuma par arestu), kurš ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2011.gada 13.jūnija lēmumu atzīts un izpildāms Latvijā, izpildi.

UR apkalpojošās SIA "Lursoft" dati par 19.jūlijā reģistrētajiem nodrošinājuma līdzekļiem liecina, ka aizliegums jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību ir uzlikts 25 uzņēmumiem. Nodrošinājuma līdzekļi uzlikti AS "Baltijas Ekspresis", AS "Kālija parks", AS "Venceb", AS "Ventbunkers", AS "Ventspils Tirdzniecības osta", AS "Baltic Coal Terminal", AS "Latvijas Kuģniecība", AS "Latvijas Krājbanka", AS "L.V.K", SIA "ACB Betons", SIA "Inter-Rīga", SIA "LSF Holdings", SIA "Mineral-Trans-Serviss", SIA "Noord Natie Ventspils Termināls", SIA "Ostas Flote", SIA "Puses", SIA "R.E.D. Pro", SIA "Seastar", SIA "Ventako", SIA "Ventbetons", SIA "Ventplac", SIA "Ventspils Ekspedīcija", SIA "Ventrans Rīga", SIA "Vindauto" un AS "Ventspils Nafta".

Jau ziņots, ka UR saņēmis "Antonio Gramsci Shipping Corporation" pilnvarotā pārstāvja Uģa Grūbes pieteikumu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas apstiprināto un izpildei nodoto Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas tiesneša lēmumu uzlikt aizliegumu jebkādā veidā atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību 16 kapitālsabiedrību kapitāldaļām, kurām kā patiesais labuma guvējs tiek minēts Lembergs, kaut arī viņš nevienā no tām nav reģistrēts kā kapitāldaļu īpašnieks.

UR savos reģistros nav uzkrājis informāciju par patiesajiem labuma guvējiem un arī nekad līdz šim nav reģistrējis kādus aizliegumus patiesajiem labuma guvējiem, tāpēc bez papildu informācijas un skaidrojumiem minēto tiesas lēmuma izpildi var būt grūti īstenot, iepriekš atzina reģistrā.

Vēl jo vairāk - ar šāda lieguma uzlikšanu UR reģistros reģistrētā kapitāldaļu (akciju) īpašniekam, kurš nav persona, uz kuras mantu tiek attiecināts liegums, var iegūt ne tikai tiesvedību un prasību par zaudējumu atlīdzināšanu, bet arī disciplinārlietu un pat UR pašreizējās vadības amatu zaudēšanu. Tāpēc UR nosūtīja vēstuli Tieslietu ministrijai ar lūgumu pēc skaidrojuma.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 13.jūnijā atzinusi un nodevusi izpildei Anglijas tiesas izdoto lēmumu par Lemberga aktīvu līdz 135 miljonu ASV dolāru (66,69 miljonu latu) vērtībā iesaldēšanu.

Kā teikts AS "Latvijas Kuģniecība" biržā "NASDAQ OMX Riga" publicētajā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 13.jūnija lēmumā, 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Rīkojums zaudētu spēku, ja Lembergs sniegtu nodrošinājumu, iemaksātu tiesai 135 miljonus ASV dolāru vai sniegtu nodrošinājumu šādas summas apmērā citā veidā.

Ņemot vērā, ka Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji - aptuveni 30 kompānijas - bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesas rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas