Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Uzņēmēji gaida LIAA restartu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kļuvusi pārāk birokrātiska, atzīst gan uzņēmēji, gan arī valdības pārstāvji, tāpēc jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā, kas sāksies nākamgad, aģentūru no dažām funkcijām, kas saistītas ar ES naudas administrēšanu, atbrīvos.

Uzņēmēji LIAA pārmet, ka tā lielāko daļu kapacitātes velta tieši Eiropas naudas administrēšanai. "Liela daļa uzņēmumu sapratuši, ka struktūrfondu atbalsts ir ļoti smagnējs. Sadarbībā ar LIAA mēs nekādu mazo projektu negribam īstenot, jo birokrātiskais process ir ļoti sīkumains un sarežģīts, nav tā vērts," nopūšas santehnikas ražošanas uzņēmuma PAA vadītājs Pēteris Treicis.

Arī uzņēmuma SAF tehnika vadītājs Normunds Bergs nevilcinās kritizēt aģentūru: "LIAA ir par maz orientēta uz klientu. Kvalitatīvs audits aizstāts ar milzīgu formālismu. No vienas puses, var teikt - valdības noteikumi to paredz -, bet, no otras puses, - ne bez konsultēšanās ar LIAA šādi noteikumi tiek radīti. Eiropa dod ļoti, ļoti lielu brīvības pakāpi, un visi birokrātiskie sīkumi, piemēram, dažādu pasākumu biļešu tulkošana, nu, nav tā Eiropas prasība."

Uzņēmējs gan atzīst, ka ne bez iemesla šī birokrātija radusies - tiklīdz tiek atklāts, ka kāds uzņēmējs krāpies, LIAA saņem pārmetumus, kas motivē radīt vēl stingrākus un sarežģītākus nosacījumus. "Mēs Latvijā esam vieni no lielākajiem burta kalpiem pasaulē, valsts pārvalde ļoti grib strādāt pēc instrukcijām. Ja instrukcijas specifikā nav rakstīts, ka kaut kas ir atļauts, ierēdņi ir pārliecināti, ka tas ir aizliegts," saka N. Bergs.

Tam, ka iestāde ir birokrātiska, piekrīt pat LIAA vadītājs Andris Ozols. Viņš gan neuzskata, ka fondu administrēšana būtu jāuztic citai iestādei. "ES fondi ir ļoti spēcīgs instruments, ar ko uzņēmējiem palīdzēt. Ja fondus administrētu birokrātiska finanšu iestāde, šāds formāts uzņēmējiem būtu nedraudzīgāks nekā tad, ja to dara uzņēmējiem draudzīga organizācija," skaidro A.Ozols.

LIAA vadītājs uzskata, ka labs veids, kā administratīvo slogu mazināt, ir "nevis pievērt acis uz likumdošanā pieprasītajiem rādītājiem, bet gan atteikties no dažām procedūrām." Piemēram, tas, no kā būtu jāatsakās, esot ar ES finansējumu saistītā iepirkumu procedūra, jo "jau pašā saknē ir aplami, ka Latvijas ekonomika tiek balstīta uz lētām ķīniešu iekārtām, jo iepirkumā priekšroka ir lētākajam piedāvājumam."

A.Ozols stāsta, ka procedūra nevajadzīgi apgrūtina gan LIAA, gan uzņēmēju darbu: "Daži negodīgie uzņēmēji tīši ģenerē lūzerus, pierunā uzņēmējus piedāvāt dārgākus piedāvājumus, lai tikai izskatītos, ka iepirkuma procedūra ir veikta godīgi."

Plašāk lasiet pirmdienas laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas