Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vāc parakstus par parādu piedzīšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par parādu piedzīšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Vinters. Viņš uzskata, ka ir jāveic parādu piedziņas un kredītmaksājumu regulējums Covid-19 ārkārtējās situācijas periodā.

Vinters zināja stāstīt, ka patlaban iedzīvotāji ir parādā 800 miljonus ''ātrajiem'' kredītiem vien. "Ja pieņem, ka viņiem ir 90%+ likmes, tad krīzes amortizēšanai plānotie divi miljardi nepalīdzēs pat atdot ātros kredītus, kur nu vēl pārējos," nobažījies iniciatīvas autors. Tāpēc, viņaprāt, ir nepieciešams, ka ekonomikas sildīšanas nauda tiešām tiek iedzīvotājiem, nevis aizplūst no Latvijas ekonomikas caur bankām un parādu piedzinējiem.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas pārstāve gan informē, ka saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopoto informāciju par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību 2019.gada 1.pusgadā distances kredītu kredītportfelis uz 2019.gada 30.jūniju bija 131,45 miljoni eiro, kamēr patēriņu kredītu kredītprotfelis - 159,99 miljoni eiro.

Tāpat asociācijas pārstāve skaidro, ka 2019. gada 1.jūlijā stājās spēkā Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem tika noteikts, ka kredītu kopējās izmaksas patērētājam nevar pārsniegt 0,07% dienā. Tādējādi gada procentu likme (GPL) atkarībā no aizdevuma termiņa ir no aptuveni 28% līdz 56%.

Iniciatīvā rosināts grozīt likumus, lai uz ārkārtējās situācijas laiku ieviestu kredītbrīvdienas Latvijā veiktajiem aizdevumiem, kā arī ierobežojumus tiesu izpildītājiem, lai nauda, kas ir domāta darbu zaudējušo un dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem, nenokļūtu piedzinēju rokās, bet gan tiktu iepludināta Latvijas ekonomikā.

 

Top komentāri

GoodMaan&ParexK&K
G
Smagi uzmestā tauta Latvijā līdz pat mûža galam dzīvos debīlsituåcijå un piržot dīvāna maksås naclopu un boļševiku bratanu izrītos miljardus. Boļševikiem pakārtotajam VIDam aplaupot labo ļaužu tautu jānodrošina izrīto kredītu atmaksa. Tas tāpēc, ka mērkaķi katrreiz balso pa cūkiniem, pizdaboliem un jampampiņiem.
Irlielāmērāticams
I
ka vajadzētu vākt parakstus par to, lai nejēgas netaisa parādus. Jo, ja jums naudas nav šodien, tad kur jūs viņu ņemsiet rīt? Tas, ka ievērojams skaits pieaugušo ir bērna prātā un nespēj apslāpēt mirkļa iegribas, tas vēl nenozīmē, ka sabiedrībai būtu jāfinansē visi sapņotāji.
Parādnieks!
P
Ne jau visi var dzīvot vai uz tētiņa rēķina vai tāds pats kā tienaudas zagļi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas