Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Vācu uzņēmēji Latvijā visu sāk no nulles

Vadīt biznesu Latvijā esot tik pat viegli vai grūti kā Vācijā

Pirmie soļi biznesā Latvijā bija kā grūdiens aukstā ūdenī — atceras Heike Inese Sekere, kura pirms četriem gadiem pameta iekoptas mājas un stabilu biznesu Vācijā un pārcēlās uz dzīvi Madonā, kur ģimenes uzņēmuma Eiropas lūši paspārnē atvēra kosmētikas salonu Saulespuķe.

"Pirmais salons bija tik liels, cik mans darba kabinets pašreizējā salonā. Sākumā strādāju viena pati, bet, kad vēlāk man pievienojās otra kosmetoloģe un klientu kļuva vairāk, sapratu, ka jāmeklē plašākas telpas. Atradām salonam piemērotu vietu, iekārtojām to, un tagad otra tāda gan aprīkojuma, gan tehnoloģiju ziņā Madonā nav," ar lepnumu atceras Heike Inese, kura Madonā nokļuva liktenīgas nejaušības dēļ.

Smaids vēsajiem latviešiem

Reiz viņas brālēns, kuram Madonā piederēja uzņēmums, uzaicināja atvaļinājumā doties kopā uz Latviju, un Heike Inese piekrita, pirmo reizi ieraudzīja šo valsti nemīlīgā novembra dienā un iemīlēja to. Salona īpašniece atzīst, ka sākt un vadīt biznesu Latvijā ir tik pat viegli vai grūti kā Vācijā. Ir dažas lietas, kas reizēm sadusmo, un nelielas problēmas sagādā tas, ka viņa vēl tik labi nepārvalda latviešu valodu, taču uzņēmējai ir daudz draugu un atbalstītāju, kas palīdz tikt galā ar visām lietām.

Pārceļoties uz Latviju, Heike Inese ievērojusi, ka latvieši pret svešiniekiem sākumā izturas visai rezervēti, un arī viņas palīdze brīdinājusi — pirmajā tikšanās reizē nedrīkst cilvēkam uzreiz jautāt, kā klājas viņam un viņa ģimenei. Heikei Inesei tas likās neparasti, jo viņa bija radusi apskauties arī pirmajā tikšanās reizē un sirsnīgi apvaicāties, kā sarunu biedram klājas. "Nezaudēju savu ierasto uzvedības stilu un pretī saņēmu to pašu — atvērtību un laipnību. Ikviens cilvēks, kuram esmu uzsmaidījusi, man atbildējis ar to pašu," vāciete kliedē mītu par latviešu vēso izturēšanos un atzīst, ka tieši atvērtība pret klientiem un augstā apkalpošanas kultūra ir viņas biznesa veiksmes pamatā.

Viņa min vēl vienu panākumu garantu — tā ir doktora Spillera dabīgā kosmētika, ko Heike Inese 15 gadus savā darbā izmantojusi Vācijā un ir vienīgais, ko paņēmusi līdzi arī uz Latviju.

Klienti novērtē

Ar lepnumu Heike Inese rāda nupat saņemto galveno balvu konkursā Latvijas labākais tirgotājs, kas salonam Saulespuķe pasniegta pakalpojumu sniedzēju grupā. Par to viņa paldies saka savām kolēģēm Anitai Stepānei un Kristīnei Stepanovai, kā arī klientiem, kas novērtējuši Saulespuķes meistarus un viņu darbu.

Salona īpašniecei Heikei Inesei ir vairāk nekā desmit gadu ilga pieredze kosmetoloģes profesijā Vācijā. Viņa uzskata, ka zelta vērtē ir medicīnas skolā Austrumvācijā iegūtās zināšanas, un ir pārsteigta, ka daudzi kosmetologi šodien savu izglītību ieguvuši dažu mēnešu kursos. Skolā valdījis stingrs režīms, un mācību programma sniegusi pamatīgas zināšanas anatomijā, dermatoloģijā, arī psiholoģijā un citās topošajam kosmetologam vajadzīgajās jomās. Tagad tas viss lieliski noder. Arī šodien Heike Inese regulāri papildina zināšanas, apmeklējot kursus un izstādes Vācijā, jo vēlas saviem klientiem piedāvāt arvien kvalitatīvākus pakalpojumus un izmantot jaunākās tehnoloģijas. Vācijā mācījušās arī pārējās meistares, kas strādā Saulespuķē.

Latviju izvēlas par mājām

Lai dalītos pieredzē un zināšanās ar citiem Latvijas kosmetologiem, Heike Inese, kura pēc konkursa balvas pasniegšanas aicināta strādāt salonos Rīgā, taču pagaidām atteikusies, vēlas rīkot dažādus seminārus tieši Madonā. "Ja es gribētu strādāt lielpilsētā, es būtu palikusi Berlīnē. Taču esmu izvēlējusies kluso un mierīgo Madonu un nedomāju pamest šo pilsētu," piebilst Heike Inese un stāsta, ka Latviju par savām mājām izvēlējusies ne tikai viņa un viņas vīrs, bet arī dēls, viņa draudzene un divus mēnešus vecais Heikes Ineses mazdēliņš. "Sakumā dēls vēlējās palikt Vācijā, taču gadu pavadījis Latvijā, piedaloties kādā sociālās palīdzības programmā, kuru atbalstīja Vācijas baznīca, viņš tomēr nolēma palikt šeit. Pašreiz viņš ir tetovēšanas un pīrsinga meistars, un arī strādā Saulespuķē."

Jautāta par izdzīvošanu krīzes apstākļos, klientu skaitu un pieprasījumu pēc skaistumkopšanas pakalpojumiem grūtajā ekonomiskajā situācijā, Heike Inese smaidot saka: "Klientu skaits pagaidām nav samazinājies, taču, ņemot vērā cilvēku finansiālās iespējas, dažiem pakalpojumiem samazinātas cenas. Daudzi uzskata, ka skaistumkopšana nav pirmās nepieciešamības lieta un krīzes apstākļos cilvēki dos priekšroku citām lietām, taču gribu atgādināt, ka gandarījums par savu izskatu palīdz arī uz citām lietām paskatīties pozitīvāk. Ja tu pats sev patiksi, tad arī citiem liksies tīkams. Labs izskats un pozitīvs pašnovērtējums ir ļoti svarīgs, tiekoties ar cilvēkiem, dodoties uz darba intervijām un piedāvājot sevi darba tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas